師兄幫手睇睇個list有沒問題!

令外會買三星U28D590D 4kmon
主要睇片,轉檔,AI,PS,打機(...只玩wow)
唔超頻!

星期日出去ssp砌新電腦!
呢個list有沒問題?
Intel Core i7-4790K
Inno3D iChill Geforce GTX 970 4GB DDR5
Plextor PX-256M6S
Corsair CMY8GX3M2A1866C9
Cooler Master Seidon 120V Plus
Antec HCG-620M
CoolerMaster N600

光碟機,硬碟都有不用買

張卡夠力推4k嗎?有沒必要上980?
其實ram只行4gbx2夠唔夠?
底板
ASUS Z97-PRO vs ASUS H97-PRO GAMER 邊塊好D?
多SATA,長開穩定

各師兄thx

會唔會超頻?

會唔會超頻?
gary0916 發表於 2014-11-8 04:09

唔會超頻!

唔會超頻!
bb2066 發表於 2014-11-8 04:12

CPU轉:Intel Core i7-4790, ram用單條8GB就可以
唔洗用水冷, 用E個風冷就夠:
Cooler Master Hyper 212X CPU Fan (RR-212X-20PM-R1)  $245
底板用ASUS H97-PRO GAMER就OK
機箱N600比較食塵, 有冇諗過轉其他case?
另外有budget顯卡就上980

CPU轉:Intel Core i7-4790, ram用單條8GB就可以
唔洗用水冷, 用E個風冷就夠:
Cooler Master Hyper 212X C ...
gary0916 發表於 2014-11-8 04:16

其實點解唔用4790K?不是快D嗎?
Cooler Master Hyper 212X CPU Fan (RR-212X-20PM-R1)  $245
呢個都有考慮過!
現在部舊機用緊N400,塵都接受到!
怕張卡唔夠位所以才想上N600
令因為我想要的是開機,USB等等的都是在機箱前面!

其實點解唔用4790K?不是快D嗎?
呢個都 ...
bb2066 發表於 2014-11-8 04:27

4790同4790K差0.4GHz, 唔爭得遠, 所以唔值得俾多$300
唔超頻風冷就夠, 你揀個隻水冷同212X表現差唔多, 好搵笨

回覆 6# gary0916
如果係打wow既話
0.4ghz真係差好遠
反而顯卡無咁重要
同埋其實4790k 真係好高溫好高溫
即使係212X都輕輕鬆鬆上80度
不過的確唔會影響正常使用

4790同4790K差0.4GHz, 唔爭得遠, 所以唔值得俾多$300
唔超頻風冷就夠, 你揀個隻水冷同212X表現差唔多, 好 ...
gary0916 發表於 2014-11-8 04:33

o明白thx

回覆  gary0916
如果係打wow既話
0.4ghz真係差好遠
反而顯卡無咁重要
同埋其實4790k 真係好高溫好高 ...
063~Anson 發表於 2014-11-8 04:34

出得4790k唔長行4.4/4.5GHz又好浪費
用Z97底板,買埋H110 又貴多成千蚊

回覆 3# bb2066
ram可以用番平野, 用1866都浪費左
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101        HK$ 523
1條定兩條就睇你用途 (8gb or 16b)

火牛唔洗咁大隻
ANTEC HCG520M High Current Gamer (Modular 模組) 520W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        HK$ 575 (有cable management)
Cooler Master GXII PRO 550W 80Plus Bronze 火牛(RS-550-ACAA-B1)        HK$ 560
(無cable management,但5年保養)