求咁多位師兄評 砌機list

CPU: Intel Core i5-4460(1380)

MB:ASUS H97-PLus(790)

Displaycard: ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5 (3299)

RAM:4GB Crucial 240-pin DIMM X2 (269X2)

HDD:Western Digital WD20EURX 2TB(668)

Case: NZXT H230( 黑色) (580)

咁多位師兄  細佬  想打機 同睇片 多  同BT 動晝
有無咩牌子牛可以介紹下?
同埋 呢條LIST D 硬件 會唔會撞?
另外想問下 正常出到去 個價錢會唔會再貴D ?

回覆 1# PLusT

整埋隻ssd 256gb比你
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1397               
GIGABYTE 技嘉 GA-H97-D3H H97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 770               
TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram TED38G1600C1101        HK$ 502               
MSI 微星 DI-N970TG4 GTX970 GAMING 4GB GDDR5 顯示卡        HK$ 2900               
<SSD>Crucial MX100 256GB CT256MX100SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm        HK$ 835               
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 523               
NZXT H230 CA-H230I-B1 (黑色) ATX Tower Case        HK$ 580               
Super Flower SF-500P14XE(HX) Golden Green 500W 80Plus Gold 火牛        HK$ 460               
總數:        HK$ 7967

只有死忠先會買Asus gtx 970,個價太搵笨了

回覆 2# 063~Anson

THX師兄先 因為呢個LIST 都係自己上網睇

師兄 可唔可以講下 我張LIST 有咩 硬件 係唔好用同埋貴?

回覆 3# PLusT
塊底板其實ok
不過對比之下gigabyte h97 d3h平20雞仲多個無咩用既sata-e頭
其他大致一樣

張顯卡就唔想再講
普通既質素,全港最貴既價錢
asus真係不得了

ram 2條4gb同1條8gb既分別 , 理論上2條4gb快少少
但實際用落(打機)無分別 1條8gb平30蚊仲可以慳番個位

隻Harddisk可以用toshiba慳番百幾,兩者速度差唔多

張list無SSD,所以加左隻256gb 比你,物有所值

回覆  PLusT
塊底板其實ok
不過對比之下gigabyte h97 d3h平20雞仲多個無咩用既sata-e頭
其他大致一樣

張 ...
063~Anson 發表於 2014-12-10 19:32

多謝師兄 解答
另外想問下 點樣先知 張LIST 用幾多W火牛?
上網睇好多張都係 GTX987 /970  但其實 佢地分別係邊?
同埋依家 會唔會有硬件 撞硬件問題?

回覆 5# PLusT
用電有網可以計
亦大量評測做左實際規電測試
所以500w係一定足夠

因為呢期gtx970 980岩岩出,amd未有卡對應
970/980性價比都係好高
所以好多時有番咁上下budget都係呢兩張
980快970 15-20%左右
但係價錢就差左成2k

多數都唔會撞
係epc都要好幾個月先會見到一單半單

回覆 5# PLusT
970同980分別就係加1000或以上就有15%效能提升
970超一超就過左
不專業答案顯卡用既W+CPU用既W就差唔多預鬆小小就OK除非你用3~4隻HDD+幾隻SSD就另計啦
都冇架啦~不過可能會太新BIOS認唔倒upload bios就得
好似

回覆  PLusT
用電有網可以計
亦大量評測做左實際規電測試
所以500w係一定足夠

因為呢期gtx970 980岩 ...
063~Anson 發表於 2014-12-10 20:43

多謝師兄解答
多數因咩原因會撞?  同埋點樣可以係件硬件到睇到要幾多W電

回覆  PLusT
970同980分別就係加1000或以上就有15%效能提升
970超一超就過左
不專業答案 ...
wilson030 發表於 2014-12-10 20:48

多謝師兄解答

GTX980 同GTX970  見佢地 好多唔同牌子 又 inno3d , 技嘉, asus 又msi
其實佢地 有咩分別 ??

回覆 9# PLusT
INNO3D ichill 最涼[公板PCB
ZOTAC AMP Ex 用料超強
ASUS Str 唔洗林 最省電既卡一個8pin搞掂 個價已經嚇親人
GIGABYTE 唔知
MSI 鐘意金色就去買佢個golden edition