幫i7 920機加Ram

底板系ASUS P6T Deluxe V2, 已有3x2GB DDR3,想再加多3x2GB,但好驚底板吾support.
上Asus個網剿返個RAM list,發覺對上一次更新系09年10月,對返今日腦場價目表,已經穩吾返D型號....
應該點做?

回覆 1# 314315316

板U RAM 3樣一齊換~

2GB 已經難搵,仲要買3x2 GB就更難,二手都唔係咁多人賣
我自己就買4GB 一條,以前既3x2GB 行1.65V,就搵返4GB 1.65V 既,一次由6GB上到18GB,起碼4GB一條既升級底板都有用D (X99 除外)

一般2GB 1333 應該冇問題
雙面4GB 應該都冇問題
我係你就賣晒3條2GB, 買3條4GB

回覆  314315316

板U RAM 3樣一齊換~
華仔1228 發表於 2015-1-22 02:39

其實想平平地升級,撐到skylake出同埋DDR4普及砌新機。
版、U、RAM 加埋過5000,寧願留翻D錢比下次部新機。

2GB 已經難搵,仲要買3x2 GB就更難,二手都唔係咁多人賣
我自己就買4GB 一條,以前既3x2GB 行1.65V,就搵返 ...
AL_EK 發表於 2015-1-22 02:58

唉,早知買CHING你果3條RAM啦。請教一下你用3x4GB係什麼型號?

一般2GB 1333 應該冇問題
雙面4GB 應該都冇問題
我係你就賣晒3條2GB, 買3條4GB
yjfoeg 發表於 2015-1-22 03:30

多謝CHING建議。有個疑問:點解4GB要雙面?同埋1333,1600係咪都比較安全,定係要靠運氣?

多謝CHING建議。有個疑問:點解4GB要雙面?同埋1333,1600係咪都比較安全,定係要靠運氣? ...
314315316 發表於 2015-1-22 13:07

比較舊既底板, 可能唔支援每面4G (單面4G/雙面8G), 而雙面4G就多數OK
主流4/5系底板成日遇到呢個問題, X58我未玩過就唔太清楚

Asus P6T Deluxe 可以用到6條8GB ,Total 48GB RAM的
所以買4GB RAM 其實都好安全
我自己就買左Corsair XMS 2000C9,用黎行1866

之後上淘寶四百人仔買左粒Xeon X5650 6核既server CPU,換走粒i7 920,又可以頂多一排唔使升級住

其實可以買番 4GB DDR3 1600 都冇問題
我就推介 G.SKILL Aegis Gaming F3-1600C11S-4GIS DDR3 1600MHz 4GB Ram
$780 三條 ($260X3)