電腦新手打算升級電腦,主要打機,點搞好?

整體預算$2500-3000,電腦新手,本身玩開steam同origin遊戲,

本身有:
處理器:AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
底板:Award Modular BIOS v6.00PG
記憶體:4G(我吾知點睇牌子型號)
硬碟:500GB(我吾知點睇牌子型號,但window 評分5.9,其他都7分上)
火牛: [台灣品牌]COOBEEO X5 500W 80PLUS 銅牌 ATX POWER SUPPLY
顯卡:Inno3D GeForce GTX670 4g

升級打算(吾換顯卡)
處理器:Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝
底板:換咩好?
記憶體:本身 4G,加多個TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB Ram TED34G1600C1101
硬碟:本身 HDD 500GB,加多個WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
火牛: [台灣品牌]COOBEEO X5 500W 80PLUS 銅牌 ATX POWER SUPPLY
顯卡:Inno3D GeForce GTX670 4g

講低budget先啦
btw 重用670
要load game快咪加個SSD

回覆 2# wilson030

整體預算$2500-3000,見個670玩game都仲用到,吾換住la ,SSD有咩推介?,吾知加吾加SSD好,game多,但SSD容量少,越大容量貴吾少,同HDD比.

回覆  wilson030

整體預算$2500-3000,見個670玩game都用到,吾換住la ,SSD有咩推介?,吾知加吾加SSD ...
lung12333 發表於 2015-1-28 20:24

M6S/MX500/SP920SS

回覆 4# wilson030

咁底板換咩好?

咁板換咩好?
lung12333 發表於 2015-1-28 20:40

底啊.......
ASUS H97 PRO GAMER
GIGA H97 D3H
ASRock H97 performance

回覆 6# wilson030

解答埋,3Q.   
1 .加左新4 ram後,舊4 ram會吾會整慢個新4 ram?,舊4 ram有7.3分,直接換個新8 ram個方法係吾係好d?
2.本身個舊HDD得5.9分,好似好廢,加左新HDD一齊用會整體改善LOAD GAME速度?,定都係俾個舊HDD整慢個新HDD?,我可以放棄個舊HDD.

回覆 3# lung12333

一係草多小小錢先一次過換啦~SSD既話M6S啦

回覆 8# 華仔1228

我係有存錢,只係吾想用太多

解答埋,3Q.   
1 .加左新4 ram後,舊4 ram會吾會整慢個新4 ram?,舊4 ram有7.3 ...
lung12333 發表於 2015-1-28 21:23

係慢都唔會慢好多,小到你feel唔到咁齊
HDD得5.9分係正常   要5.9以上就要裝win係SSD
舊HDD你可以攞嚟擺data
加新既HDD唔會快得去邊
SSD就唔同啦 就好似單車升做飛機咁
SSD就裝win/你想load快啲既software