想砌機但唔知咩spec 好

我本來有部機喺7-8年前嘅產物, 用ati 4890顯卡, c2d e8600 4.2ghz... 到現在都重有氣有力一d都唔慢,但近排打番機, 發覺好多game都dx11了. 就算唔喺,玩metro last light果d都好卡...

之後我就想一喺就買部ps4 玩,一喺就想平平地upgrade下張顯卡. 最後當然揀upgrade顯卡啦,平平地買了張2手7970, 因為聽講同r9 280x同一個core...

需然玩metro, far cry 4果d喺順了d, 但喺fps跌同升得好快好lag... 咁我睇就可能cpu bottleneck了... 埃一闊三大...

就想問下有咩cpu, motherboard, ram 平平地整部新機唔bottleneck 7970可以打到far cry 4呀metro呀GTA5呀這些game mid to high quality?

我e幾年同電腦脫晒節了, 希望各位可以list 個spec同大蓋幾錢到... 我應該都會玩下oc嘅, 可能小小咁... budget 2000~2500到. AMD, Intel唔怕.. 可能需要嘅就喺cpu, motherboard, ram e三樣嘢

唔該晒各位!

2.5k想玩中~高有啲困難

比夠3000... 頂多3500佢...! 好唔舍得嫁, 個c2d陪了我咁耐哈哈

一喺就賣番張7970出去, 買過個ps4. 但買game果舊錢又喺番到...

以前就有窮人救星, 唔G 現在重有無!

比夠3000... 頂多3500佢...! 好唔舍得嫁, 個c2d陪了我咁耐哈哈

一喺就賣番張7970出去, 買過個ps4. 但買gam ...
gabrielwong1991 發表於 2015/2/1 07:59

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝 $1339
ASUS 華碩 H97-PRO GAMER H97,DDR3,LGA 1150,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B $955
G.SKILL Aegis Gaming F3-1600C11S-8GIS DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram $490
Plextor 256GB PX-256M6S M6S Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 $885

Total: $3669

SSD 真喺有需要嗎? 現在d game read write真喺要咁快?

SSD 真喺有需要嗎? 現在d game read write真喺要咁快?
gabrielwong1991 發表於 2015-2-1 08:51

想LOAD快啲就要架啦

好扑錘! e個config希望挨到多3年!

回覆 5# gabrielwong1991

我覺得基本就算唔裝GAME,平D買隻120 GB SSD用黎裝OS都係必要

d game隻隻都30gb, 咁你買120gb 裝得果幾隻就滿?
SSD喺嘅, 喺真喺快嘅咁又. 以前部EEEPC 901 boot入window幾快

d game隻隻都30gb, 咁你買120gb 裝得果幾隻就滿?
SSD喺嘅, 喺真喺快嘅咁又. 以前部EEEPC 901 boot入window ...
gabrielwong1991 發表於 2015-2-1 11:14

只裝OS 120 GB左右都夠有突,我自己用隻2 TB裝GAME