想升級電腦令壓片速度快啲

而家用緊i3,主機版係ASUS H61
壓一套45分鐘 848x480 RMVB都要用1:1嘅時間
高清更加唔洗講,要成幾個鐘
所以就想升級吓硬件令速度快啲
本來以為壓片速度係受CPU影響,所以想換i7
點知尋日去電腦鋪問,個老闆提議我換隻SSD仲好
價錢平啲,速度又快咗
不過因為我對硬件呢方面唔熟,所以唔知係真係可以
定係個老闆誤會咗我意思

我見某論壇嘅人,一套 45分鐘 848x480 RMVB
電視播完15~20分鐘就出到片,如果想要呢種速度,我需要更換咩硬件?

唔該各位CHING~

電腦LIST:
Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz
ASUS P8H61-M
DDR3 6GB RAM
NVIDIA GeForce GTS 450

幾錢預算? 玩DD..價錢可大可少
睇你有幾錢拎得出黎玩

可否麻煩師兄列個最平方案同最貴方案選擇呀
原本想換i7,價錢都兩千幾,預算唔超過4000都可以考慮
不過我又想睇吓有無咩平啲嘅方案

可否麻煩師兄列個最平方案同最貴方案選擇呀
原本想換i7,價錢都兩千幾,預算唔超過4000都可以考慮
不過我又 ...
YCB 發表於 2015/2/4 12:23

可否給現在使用中的電腦詳細資料?

SSD對壓片係零影響, 唔好聽老闆亂up
我好耐冇壓過RMVB, 呢個格式唔係冇人用架喇咩?
想快就換CPU啦
但係i3冇理由咁慢個喎, 我用第一代APU都快過你
會唔會係x264 set得太慢呀?

SSD對壓片係零影響, 唔好聽老闆亂up
我好耐冇壓過RMVB, 呢個格式唔係冇人用架喇咩?
想快就換CPU啦
但係i3冇 ...
me1989 發表於 2015-2-4 13:24

樓主壓rmvb喎
x.264?

to樓主: RMVB本身file size細, 所以你換SSD都冇幫助
換CPU最實際

樓主壓rmvb喎
x.264?

to樓主: RMVB本身file size細, 所以你換SSD都冇幫助
換CPU最實際 ...
KinChungE 發表於 2015-2-4 13:49

見到高清就諗佢係壓h264, h264多數都係用x264
從未見過有人壓RMVB既高清
等樓主講係咪RMVB既高清啦

如果係RMVB就學壓x264咪搞掂, 乜都唔駛換:)

見到高清就諗佢係壓h264, h264多數都係用x264
從未見過有人壓RMVB既高清
等樓主講係咪RMVB既高清啦

如果 ...
me1989 發表於 2015-2-4 14:25

高清?
樓主話848x480喎

可否給現在使用中的電腦詳細資料?
PX8584 發表於 2015-2-4 12:35

Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz
ASUS P8H61-M
DDR3 6GB RAM
NVIDIA GeForce GTS 450

仲需要咩資料呀?

有4k
i7 4790 23xx$
ASUS H97 Pro Gamer 73x$
TEAM 4GB RAM  24x$
CM 212X  24x$
BTW用緊咩箱?