認真...dell部DELL VOSTRO 3900買唔買得過?

第 4 代Intel® Core™ i5-4460 處理器 (6M 快取記憶體, 快達 3.40 GHz)
4GB (1X4GB) 單通道 DDR3 1600MHz SDRAM 記憶體
1TB 7200 rpm SATA 6Gb/s 硬碟
NVIDIA® GeForce® GTX 745 4GB GDDR3
HK$4,688
加多17x蚊有多4年保養...

一個問題想問下師兄們...

GTX 745 4GB GDDR3係唔係舊科技嚟嫁?
我見依家d砌機list都係用GDDR5 graphic card多...

如果跟呢個list去出面執...係咪平好多???

底板?
自己執 最好先打去問有沒貨
同你部機既用水系咩打機i5 唔夠

Hmm 我唔知佢係寫錯定點
照計而家應該唔會再用GDDR3...不過用普通DDR3就有可能
4gb...就算係真應該都係得個睇字 ddr3係顯卡咁窄頻...
http://www.techpowerup.com/gpudb/2561/geforce-gtx-745-oem.html
如你所見 GTX745係一粒得384cuda既gm107核心 (cuda比gtx750少) 不過都算係maxwell系列 (第一代? )

自己執料好睇自己想要咩牌咩config...呢條當參考
dell廠有包win8.1 自己執料就要自己另外上了
ps: 海鮮參考價
Intel Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) :  HK$ 1330     
MSI B85M-E45 M.ATX M/B : HK$ 470     
TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB Ram TED34G1600C1101 (x2) HK$ 233 x2 = $466   
Inno3D GTX750Ti OC 2GB GDDR5 : HK$ 1030     
ANTEC NE400C-BR NeoEco 400W 80Plus Bronze PSU : HK$ 349     
COOLER MASTER RC-343-KKN5 Elite 343 USB3.0x2 (全黑色) 迷你直立式機殼 : HK$ 289     
Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD : HK$ 349     
Lite-On iHAS124 24X DVD Writer:  HK$ 126     
總數: HK$ 4409

用左2x4gb ram + 750ti 打機黎講比gtx745好d 不過如果唔打機 咁顯卡是但一張or用i5 4460既內顯都ok

Hmm 我唔知佢係寫錯定點
照計而家應該唔會再用GDDR3...不過用普通DDR3就有可能
4gb...就算係真應該都係得個 ...
danny9428 發表於 2015-3-7 04:13

應該唔係打錯啦....
dell好多機一係用緊NVIDIA® GeForce® 705 1GB DDR3
一係就NVIDIA® GeForce® GTX 745 4GB GDDR3

應該唔係打錯啦....
dell好多機一係用緊NVIDIA® GeForce® 705 1GB DDR3
一係就NVIDIA® GeForce® GTX  ...
AnT_727 發表於 2015-3-7 14:42

如果唔要graphic card既就平600蚊...

回覆 4# AnT_727
GDDR3畢竟係基於DDR2既技術
所以我有d懷疑佢係咪真係用gddr3

回覆  AnT_727
GDDR3畢竟係基於DDR2既技術
所以我有d懷疑佢係咪真係用gddr3 ...
danny9428 發表於 2015-3-7 14:57

應該無假啦~
我係等緊一個合適既時間去換機姐....
又唔知第5代i5幾時出.
又唔知win10 正式版幾時出...

依家換又好似早咗, 到時upgrade又無我份

回覆 1# AnT_727

買唔過.

廠機不嬲都係sell 服務而唔係sell 效能同質素,加保養無用的因為唔會包硬件

廠機不嬲都係sell 服務而唔係sell 效能同質素,加保養無用的因為唔會包硬件
Ray少 發表於 2015-3-7 16:40

點會唔包硬件???
不嬲保養都係保硬唔保軟