換電腦求意見,如請區請原諒…

十年冇買過WINDOWS機,唔知去咩區問…
一部跟左我10年的WINDOWS已跪低…而家想搵返部WINS機REPLACE
主要係相片處理(業餘級,唔駛出版用)同睇戲+文書ONLY
目標5至6000搞掂,連MON(由於唔駛做CM,所以普通IPS MON都OK,唔好太差就可以),想要細機箱
朋友仔介紹DELL 9020/3020或者GIGABYTE…
不過我都想問下有冇砌機可以處理下咁

十年冇買過WINDOWS機 << 其實就因為呢一句其實我就唔建議你自己砌了...
始終自己砌都要搞一大餐, 除非自己習慣砌開, 或者興趣.
(你要買個windows 都差不多成千蚊了)

DELL 9020 好似唔止6000 蚊吧....
9020 係 3020 的高級版,

但你係「主要係相片處理(業餘級」
3020 就本身無獨立display 卡, 你或者要加錢換一張.  
因為唔知你業餘的程度去到邊....
或者你可以買左3020 先, 唔夠用先自己加一張都得.
同埋3020 好似係HDD 機, 如果你想快, 加個SSD 會快好多.
(呢度指相片處理時和開機速度之類做HDD運算的工作, 因為photoshop 係會在HDD 度 set 虛擬記憶體)
如果係文書同電影就唔HDD, SSD 唔會差好遠.

朋友仔介紹DELL 9020/3020或者GIGABYTE…
GIGABYTE 係零件廠吧..... 買底版, display 卡買佢我無意見.
但成套買的話, 建議你都係買番D 做開呢行的甚麼HP, DELL, 之類好D.....

回覆 2# yuet_wah

有心機回答的CHING ~ LIKE!

十年冇買過WINDOWS機
yuet_wah 發表於 2015-3-13 09:37

超詳細,謝謝喔:)
業餘即係只會用ps, lr個啲而已,即係都係ssd會好啲?
我上dell網見,9020 i5,ssd都好似可以6000到

超詳細,謝謝喔:)
業餘即係只會用ps, lr個啲而已,即係都係ssd會好啲?
我上dell網見,9020 i5,ssd都好 ...
rickee 發表於 2015-3-13 18:04

用SSD 就點都一定快過用HDD,  理由上面講左啦.
因為SSD 快, 但係容量細, 所以通常D 師兄會咁做:
SSD 裝 windows 同 game (program), 然後HDD 就放D movie 啊, BT 果D 咁.
(你個case 就將photoshop 的cache memory location 搬入去SSD, 印象中呢個function 係CS4 開始可以set,
舊D的版本就無得自已設定)

至於display card 要唔要就要問你自已,
你的業餘PS 果D, 你用粒I5 內顯夠唔夠用, 夠咪唔洗加囉
( 其實一般都唔夠, 內顯有咁勁, D display card 就唔會賣到咁鬼貴啦)
不過咁講, 假設你用緊的係10年前的電腦, 如果覺得你自已用PS 都夠用, 可能就唔洗加囉.
話灑你話機成10年前, 我唔相粒內顯連10年前的機都不如.
所以你可以自已去衡量. 保險起建係買個機箱記得夠空位可以自已加display card.

至於用9020 的i5 或者 3020 的i3 好,
當然比得起錢, 有勁D 當然用i5, photoshop 都會用CPU 資源, 勁係有著數的.  
不過都唔好靜係一味睇CPU,
你photoshop 始終係睇display card, cpu 同 ram 的.
所以你買前要平衡好全部都滿足得到囉.

RAM 就一般都4GB 的了最少. 無咩特別要講. 有錢咪加勁囉.