想upgrade部電腦…玩GTA V…thx

底版:AS ROCK H77 pro4
CPU : INTEL I5 i3330
Display card:ASUS GEFORCE GTX670 oc
8 gb ram

而家GTA有d lag…做唔到60 fps…
想upgrade部機…display card會想用GTX980
而家呢粒CPU會唔會唔夠推張980?
如果要換…換邊隻好?
另外Ram需要加到16gb?

thx

換u =換底板,個人覺得i5 3330滿足唔到你既話,冇budget情況下直接升級x99 +i7 5960x 60fps冇難度,當然 你張gtx 670得2gb ram, 當然未必夠你開高效,個人認為升級 980都算係值得既,btw gtx 670=gtx 960 性能

唔好意思…者係我而家做唔到60fps…
係因為CPU定係因為display card?
因為我開底畫質…基本上都做到60fps…耐唔耐就有d跳格咁樣
如果開中畫質…就有d位會lag…同做唔到60fps…而且都會有跳格既問題…
咁如果要換…者係我而家塊底版加CPU都要一齊換?唔可以正係upgrade cpu?
另外如果唔換u…正係換display…呢粒u又夠唔夠推起張980?我而家火牛用緊650w…咁夠唔夠電推起張980…thx

唔好意思…者係我而家做唔到60fps…
係因為CPU定係因為display card?
因為我開底畫質…基本上都做到60fps… ...
jer321 發表於 2015/4/15 13:18

650W 原則上都夠力推的
Budget?

換u =換底板,個人覺得i5 3330滿足唔到你既話,冇budget情況下直接升級x99 +i7 5960x 60fps冇難度,當然 你 ...
kai魂” 發表於 2015-4-15 13:03

咁如果我正係換display得唔得?定係要換埋底版加U先做到 60FPS…我最擔心係買左display…但係其他野又推唔起張display card…

650W 原則上都夠力推的
Budget?
PX8584 發表於 2015-4-15 13:47

7000到啦…display+u

回覆 3# jer321

目前cpu socket都係lga 1150或者2011 -3,你果粒lga 1155相信現貨底板都難買

個人認為顯卡影響較大,除非你budget充足就升級z97+i7 4790k

咁我試左正係買display先…咁而家粒U都夠推呢張display?

7000到啦…display+u
jer321 發表於 2015/4/15 14:01

Plan A:
Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-4790 Haswell Refresh $2219
ASUS 華碩 MAXIMUS VII RANGER ROG Series Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B $1420
GALAX, NV, GTX970 EXOC Black Edition, 4GB GDDR5 $2899
Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8 / D1G64K110 $440
Cooler Master Hyper 212X CPU Fan (RR-212X-20PM-R1) $245

Total: $7223

Plan B:

Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8 / D1G64K110 $440
ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD 固態硬碟 7mm $755
Inno3D iChill GTX980 Ultra 4GB GDDR5 顯示卡 (四風扇版本) $4799

買住顯卡先,反正兩樣野可以分開買,到時發覺你粒u+980都係唔順暢先再換埋u加底板,起碼目前可以慳返筆錢