呢個LIST有冇改善既地方?

尋日落腦場睇件
請教下各位以下張LIST有冇要改善?

箱, 風扇, SSD呢類都已有唔使換住

板: ASUS Z97 MAXIMUS RANGER
U: I7 4790
牛: 真係諗唔到, SALES就推薦左CORSAIR RM850/1000
以上3樣都係預5K左右
如果行SLI, 牛就要揀1000W先夠?

=======
顯: GTX980 (但唔知咩牌子好, ASUS, MSI, INNO, 只有ZOTAC 5年保)
呢樣都係預市價咁上下
而且唔知未來會唔會行SLI, 仲諗緊

Gpu你想冷些?

Inno ichill gtx980

U.你超5超?

牛用V550
會SLI就V750

sli 980 750w夠用 不過要大牌靚牛
保險d就850w(比多少少求個安心only

980就
asus<-多錢就買
msi<-外國多人用 香港買唔太抵
inno<-好似公板卡裝非公散熱 散熱一流不過食3slots SLI 注意
zotac<-5年保 但係超頻就好似....
-------更新-------
cpu唔用k版 底板h97就ok了
用到咁勁既z97 沖4790k 超頻仲好

Gpu你想冷些?
rangead123 發表於 2015-4-25 19:33

係指散熱?
我冇打算用水冷呀
所以都係KEEP住用風冷算

Inno ichill gtx980
rangead123 發表於 2015-4-25 19:34

冇記錯呢張好似係以超頻為主?
我唔超既話用另一張就夠?

U.你超5超?
rangead123 發表於 2015-4-25 19:34

唔打算超呀, 而且又唔熟呢D野
所以先揀4790而唔揀K

牛用V550
會SLI就V750
wilson030 發表於 2015-4-25 19:35

睇黎玩唔玩SLI都係一個影響揀牛既重點

SKIP
Osiris_Marx 發表於 2015-4-25 20:40

牛果方面我心水係CORSAIR>CM>ANTEC
再高級果D買唔起

顯卡我自己只用過INNO同MSI, 咁耐以黎冇壞過
另外兩個牌子就未用過
所以唔知到底邊款較好
雖然會打算換MON, 但2K 4K呢D, 會考慮但非重點
而且幾時先換都未知

但正如CHING所講, INNO果張係4款之中最厚身
ZOTAC板就見得多, 卡唔太覺眼
MSI點解香港買唔抵? 匯率?
ASUS的確係貴

H97 PRO GAMER?
Maximus VII Ranger Z97?
板2條SLI唔係同規格好D咩? 指3.0

定邊塊好D? 我需要有6個SATA PORT, M2應該用唔著

============

麻煩哂各位CHING解答了

sli 980 750w夠用 不過要大牌靚牛
保險d就850w(比多少少求個安心only)

980就
asus<-多錢就買
...
Osiris_Marx 發表於 2015-4-25 20:40

唔好伏人喎.. H97 冇得行SLI
樓主要換就一定係上Z97 .. 我建議4790 可以加k .. unlock CPU overclocking
板可以用Asus Z97 pro- gamer
display 用ASUS華碩 DI-E980ST4 GTX980 4GB GDDR5 STRIX DIRECTCU II雙風扇顯示卡 <<< 超靜
如果嫌貴可以買 Gigabyte 980 G1-gaming <<< 性能同散熱都比較平衡

樓主要換就一定係上Z97 .. 我建議4790 可以加k .. unlock CPU overclocking
...
kaesar 發表於 2015-4-25 23:22

係喎唔記得左h97冇得sli
多謝ching提點

板可以用Asus Z97 pro- gamer
display 用ASUS華碩 DI-E980ST4 GTX980 4GB GDDR5 STRIX DIRECTCU II雙風扇顯示卡 <<< 超靜
如果嫌貴可以買 Gigabyte 980 G1-gaming <<< 性能同散熱都比較平衡
kaesar 發表於 2015-4-25 23:22

唔,所以自己做RESEARCH果陣都留意到
如果唔SLI我就會揀H97

K多0.4GHz,價錢只係比原有既多少少
佢唔超果陣時脈都高先揀佢?

係喎唔記得左h97冇得sli
多謝ching提點
Osiris_Marx 發表於 2015-4-26 00:21

THX CHING都答左我好多啦