砌機list 求評(Budget 上限12K) + i7-5775C等出揮手區

Hi 禁多位師兄 ,

其實兩個月之前出過post 求意見 但個陣禁岩見到話會有新U會出,所以個陣就擱置左....
一直等呢粒新U上場,上星期睇某雜誌話月中會出...所以宜家上黎finalize個list 睇下重有冇野要改
只要一出就會出去砌 因為宜家部舊機玩GTA實在接受唔到太低畫質
Budget 上限12K,  唔該晒各位先

*CPU: i7 5775C
MB: ASRock 華擎 Z97 Extreme6 Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
VGA: Inno3D iChill GTX980 Ultra 4GB GDDR5 顯示卡 (四風扇版本)
*RAM: Corsair Vengeance 復仇者 CMZ8GX3M2A1600C9 DDR3 1600MHz 8GB Kit (2x4GB) 連黑色大散熱片
SSD: Samsung 850 EVO M.2 MZ-N5E500BW 500GB 2280 NGFF SSD 固態硬碟

* CPU & RAM係實確會買呢個型號, RAM係因為現有電腦已經行緊2條同款

我重有幾條問題想搞清楚....
i) 之前有師兄指點過話 Asrock呢塊版既M2係唔會佔用到PCIe頻寬, 想問市面上會唔會有其他主機版都一樣可以?
ii) 關於display card , 睇過評測呢張好似唔錯, 請問會唔會有其他性比價更好?
iii) 關於SSD, 幾肯定會用M.2, 主要原因想慳位, 但我上網睇過話 有D M2 SSD係只係可以行PCIE頻寬 轉落SATA會認唔到 請問係咪真?? 如果係, 請問市面上有邊款M2 SSD係可以行SATA?? 同埋請推介邊款512GB既SSD 係性比價最好

============================

現有config:
CPU: i5 760
MB: ASRock P55 Extreme4
RAM: Corsair DDR3 1666 2x4GB
VGA: GIGABYTE GTX 560Ti OC
Harddisk: 120GB SSD x 2, 2TB harddisk
PSU: Corsair HX 650W

i-7 5775C? 錢時出?

不如6700k

不如6700k
戀人未滿 發表於 2015-5-6 13:52

睇左了,仲差過i7 4790k  買來晒錢

不如6700k
戀人未滿 發表於 2015-5-6 13:52

thx 師兄
唔再等啦....
一黎佢用電95W
二黎 要用係新chipset上面 全部換過晒新野 價錢應該cover唔到所以唔考慮

睇左了,仲差過i7 4790k  買來晒錢
COKEBB 發表於 2015-5-6 13:55

係?
我都打算等6700k
ching有冇資料出處

回覆 1# kan08642hhh

其實有冇考慮過升X99?

係?那
我都打算等6700k
ching有冇資料出處
derrickleung65 發表於 2015-5-6 16:20

6700k 都唔夠 5820k勁.....買來做咩?

回覆  kan08642hhh

其實有冇考慮過升X99?
15935877 發表於 2015-5-6 16:40

唔打算啦 X99 12K budget唔夠用

我都想知道多D i7 5775C 的資料
到時又要 BIOS 升級才支援
我都諗緊等 定係唔等!!