求性價比最高的砌機LIST

求現時最抵玩的砌機配件組合

THX

幾錢, 用黎打咩機又唔講

Ching....一分錢一分貨,又要最好又要最便,好難幫到你哦

唔駛理幾錢, 只要性價比最高.

例如HD,最抵是3TB.
http://www.price.com.hk/product.php?p=143468

Ching....一分錢一分貨,又要最好又要最便,好難幫到你哦
COKEBB 發表於 2015-5-12 09:19

睇數據做人, 評分(或其他代表性能的數字)除以價錢就是價性比最高之選.

display card 可參考 http://www.videocardbenchmark.net/gpu_value.html
不過外國價錢跟本地有很大出入.

唔駛理幾錢, 只要性價比最高.

例如HD,最抵是3TB.
Eiffel2018 發表於 2015-5-12 15:10

3TB你計1蚊幾多GB係最好, 但前提係你用得晒3TB
如果你根本只係用到1TB, 咁買1TB對你黎講先係最高性價比
如果你需要7x24行住, 咁普通桌面HDD對你黎講係一個伏
對於要打機既人黎講, 多幾百蚊多10fps, 咁就係高性價比
對於唔打機又冇繪圖同運算需求既人黎講, 你塊顯卡所謂「性價比」再高都冇用, 因為根本用唔著
自己諗下有咩用途先啦

淨係計比例好易架炸
AMD Quad-Core Athlon X4 860K HK$ 543
MSI A68HM-E33 V2         HK$ 380
2* TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB HK$ 195*2  = 390
2* Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 678*2 = 1356, 行RAID 0
HIS ATI RADEON R7 260X iCooler 2GB GDDR5 顯示卡        HK$ 860
ANTEC NE400C-BR NeoEco 400W 80Plus Bronze 火牛        HK$ 349
COOLER MASTER RC-343-KKN5 Elite 343 USB3.0x2 (全黑色) 迷你直立式機殼        HK$ 289
Total 4167
性價比好似好高架, 但出黎成隻仇人list咁

性價比並非係唯一抵玩指標
仲要考慮故障率,用家意見
最好就唔好有資源過剩,費事浪費資源
最好自己睇下其他post,再自己砌條list,放上黎比其他人評價

個人認為性價比高文書機list:
j1900 itx+4gb ram+64gb ssd+ +gtr s101
2000有找,上網,文書,睇片一流,打機免問

3TB你計1蚊幾多GB係最好, 但前提係你用得晒3TB
如果你根本只係用到1TB, 咁買1TB對你黎講先係最高性價比
如 ...
yjfoeg 發表於 2015-5-12 15:44

有道理, 但這個仇人LIST對我很有參考價值, 因為我會因應機器來改變我的操作.

例如打機既,用GTX960性價比高,但唔打機既,用內顯就夠

用途唔同,追求既野就唔同,性價比呢樣係會根據你需求而改變

比你有相同機能,但平一千蚊,但玩半年就死,另一個list貴1千蚊,但玩10年仲健健康康,我就會覺得貴1000蚊個list性價比高d

例如打機既,用GTX960性價比高,但唔打機既,用內顯就夠

用途唔同,追求既野就唔同,性價比呢樣係會根據你需求 ...
billy2k2006 發表於 2015-5-13 00:05

我諗好多人買野,唔係諗自己需要, 係諗有無JETSO,
就好似去759定係去惠康SHOPPING咁,
我會見到抵就買, 唔理佢係咪啱用.
(實際上,好多時我都未食過見佢平咗(或者比其他牌子平好多)先會買來試下.
食到好食先會再幫襯,再喉住有無特價先去上倉大量掃貨(已經係另一個MODE)

對於唔熟電腦的人, 佢個HARDDISK係大有大用,細有細用. 睇餸食飯,大有人在.
我們要知道的,是呢個MOMENT,乜野最抵玩,

顯示咭更加係, 我之前未買960, 用緊ONBROAD GRAPHIC CARD,
一樣有玩GAME, 得25FPS一樣玩得到.
現在買咗960,可能會嘗試玩多D新GAME,
但我始終唔會因為想玩GAME而去追求HARDWARE.
只會因為HARDWARE去玩唔同需求的遊戲.

情況就係咁了. 一般用途, 性價比高, 自然係最吸引,最好賣的.
至於提及的硬件襟唔襟, 呢個就真係睇你彩數, 唔係因為你比多一千元就可以買到個保證的.

多謝各位賜教