砌機List 求幫助

第一次自己砌有好多地方都唔識
請問上面個LIST有什魔要改?

Brand想要個list個D

ASUS 華碩 H97-PRO GAMER H97,DDR3,LGA 1150,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B       
HK$ 990
Intel Xeon 4 Cores 8 Threads E3-1230V3 Haswell 3.3GHz (8M Cache,LGA 1150,22nm) BOX 盒裝       
HK$ 1975

唔使超頻可以咁~

幫推

(Sent from HKEPC iPhone app)

ASUS 華碩 H97-PRO GAMER H97,DDR3,LGA 1150,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B       
HK$ 990
Intel Xe ...
~你好嗎~ 發表於 2015-5-22 12:18

為什魔不用i7?
請問H97-PRO GAMER 和H97-PRO GAMER 有什魔分別?

其他都OK嗎?

慳錢用4相b85 都得

回覆 4# exe032003
H97 超頻冇Z97咁好, 有少少限制 唔超可以買H97
另外H97唔支援SLI
總之你唔玩SLI雙卡, 唔超頻, 買H97你可以平少少, 買B85都得

i7比Xeon快10%左右, i7有內顯, Xeon冇, 其餘冇咩分別
日後有咩display問題都可以用返i7內顯check係咪關GPU事
樓主可以自己諗下個人需要同budget

回覆  exe032003
H97 超頻冇Z97咁好, 有少少限制 唔超可以買H97
另外H97唔支援SLI
總之你唔玩SLI雙卡, 唔 ...
WHL 發表於 2015-5-22 19:42

Number 越高唔係越新? 點解要買返舊
Budget 7000HKD以下  用黎打PC GAME (高畫質), PS, ... 等等

回覆 8# exe032003
Number 越高=/=越新
Number高係個速度快D. 例如i7 4790 快過 i7 4770
另外i7同Xeon係兩個系列
上面位C兄建議粒Xeon同你粒i7效能上差唔多,
而粒Xeon你可以粗糙理解做粒i7嘅簡化版, 係冇左內顯同平左

回覆  exe032003
Number 越高=/=越新
Number高係個速度快D. 例如i7 4790 快過 i7 4770
另外i7同Xeon係兩個 ...
WHL 發表於 2015-5-22 22:13

明白了
但上面你話i7快10%姐係咩意思?
張LIST係唔係都OK?  
只係可以改平D粒U同底版
可唔可以教我點揀塊岩既底版?
THANKS