多開onine game 同時bt 又同時上網

sorry~~~~我都睇到有好多關於打機既list。
我都有小小唔好意思問
不過因為小弟對電腦硬件認識唔多,唔知我既要求同其他師兄係咪差唔多。
所以都硬住頭皮問下知多小小。
由於小弟有ps4,所以唔會係電腦玩果D高要求既單機game。
但係小弟好鐘意玩online  game重要多開,同一時間bt下藍光格式1080既電影,上下網。
我依家部機都用左4年喇,已經支持唔到我。(例如睇1080p果D都要關咁D程式,如果唔係會lag)
想問下師兄們如果要達到咁既要求最小要幾多預算呢?
如果一定要我俾個筆直就5千上下啦
同埋都想試下用下SSD,聽講幾秒開到機。

同埋請問師兄們去開邊間買電腦野???係咪隊個list俾佢叫佢照執就得?

隔離有個i5 list
可以參考下
每part升級少少,五千不成問題
你果啲1080p電影係壓縮版(10Gb-20Gb不等)還是無損提取版(20-40Gb不等)
穩陣啲買2TB or 2TB x2

i5-4690
H97
16Gb RAM
ssd裝window
hdd裝程式+bt

電腦既野,我九成喺中_田買

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

近排有咩可以多開online好玩?

3年前 4核CPU 開始大賣,HD 電影平民化。理論上多工作業 CPU 唔會啃唔落,只欠顯示卡是否支持 HD 硬解。

所以樓主可能只換顯示卡,加 RAM 就可以

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# Margina

同意x2
升級好過重砌…
btw有無現役電腦既資料?

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

回覆 5# thomasowen

唔該曬咁多位師兄熱情解答

請問有升級空間嘛??
我都差唔多4年前買架喇
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 6# Daniel.ng.hk

個人建議
升級cpu, 加夠16Gb RAM

其餘絕大部分可以保留
550Ti 足夠玩 online game

我另一部電腦…吾止5年lu
Q9550+P45+8Gb RAM+5750+1TB x2
bt, 睇劇, 上網+少量遊戲…依然有心有力

產品名稱        價錢        數量         
Intel Xeon 4 Cores 8 Threads E3-1230V2 3.3GHz (8M Cache,LGA 1155,22nm) BOX 盒裝        HK$ 1826               
<SSD>ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD 固態硬碟 7mm        HK$ 730               
GIGABYTE技嘉 GV-N960G1 GAMING-2GD GTX960 2GB GDDR5 採用WindForce 3X 三風扇顯示卡        HK$ 1830(留意機箱放唔放得落30cm Long)               
Cooler Master V550 (Modular 模組) 550W 80Plus Gold Cable Management 火牛(RS550-AMAA-G1)        HK$ 695               
總數:        HK$ 5081       
升級既可以咁升

同一時間BT 多開 上網
你需要既係一條又穩定又快既寬頻線
否則部機點勁都冇用

我諗一般上網都唔慢得去邊