呢個apu list 有冇得執

cpu :a10-7870k
mb: asrock a88 extreme6+
ram: adata 2400mhz 4G*2
hdd :seagate 1tb
cooler: cm 212x evo

牛同機箱遲下揀 唔洗推介i5因為list真係好多
朋友亦想玩apu 遲下會加多張display
主要想問個list塊板800蚊內有冇更好選擇?THX

1. 有冇打算超粒7870K?
2. 唔要SSD?
3. 212X定212EVO呀...
4. 會加display咁用APU黎做乜...

1. 有冇打算超粒7870K?
2. 唔要SSD?
3. 212X定212EVO呀...
4. 會加display咁用APU黎做乜... ...
yjfoeg 發表於 2015-7-3 15:09

1:小超
    2:因budget,不會 日後可能會
    3:212X <<<<<<sorry
    4:未加display前會用住半年左右先 期間可能要打機 hd4600唔夠用之餘i5貴200-300 so apu

1:小超
    2:因budget,不會 日後可能會
    3:212evo
hcw15432 發表於 2015-7-3 15:12

因為...
7870K + DDR3-2400 轉 Athlon X4 860K + DDR3-1600, 騰出700~800蚊係夠你買塊GT740, 補多少少可以直上GTX750

因為...
7870K + DDR3-2400 轉 Athlon X4 860K + DDR3-1600, 騰出700~800蚊係夠你買塊GT740... ...
yjfoeg 發表於 2015-7-3 15:16

師兄,ddr3 2400其實唔止可以俾內顯用 成個系統都會變快的 日後升級亦可以繼續用
7870K的性能亦略優 反而860K加上740整體功耗會更加多 半年後升級亦浪費了張卡 加上內顯的出事率比較低之餘 零件有壞亦可以用U單獨作測試 而且買gt740不如買r9 270 貴少少 我相信270效能比740應該快50%吧 效能亦比750好
昨日係黃金的鋪頭又見到張金色HIS 280X做緊1599 亦可能考慮日後會買該卡

1TB is around HK$500
ADATA Premier Pro SP920 128GB 2.5" SATA3  is only HK$465
買SSD會比較抵
當然容量唔會夠你朋友成日BT

1TB is around HK$500
ADATA Premier Pro SP920 128GB 2.5" SATA3  is only HK$465
買SSD會比較抵
當然容量 ...
skylineky 發表於 2015-7-3 17:55

seagate 1tb 7200轉有隻centralfield 都係報價$417,但係SSD就一定係額外加啦 點都唔考慮淨SSD
講真我HDD裝完WIN7同driver chrome都由930gb跌到得返800尾 如果係128GB SSD 我諗佢應該乜game唔洗玩就爆哂

師兄,ddr3 2400其實唔止可以俾內顯用 成個系統都會變快的 日後升級亦可以繼續用
7870K的性能亦略優  ...
hcw15432 發表於 2015-7-3 15:27
280X?咪玩啦,AMD四核拖慢晒
另外1600同2400 RAM,對整個系統係無感。

回覆 1# hcw15432

Amd死忠? 800蚊既話用A88x-gamer應該係最好
ddr3 1600及2133同一隻game有35%提升
http://www.coolaler.com/content.php/1550

280X?咪玩啦,AMD四核拖慢晒
另外1600同2400 RAM,對整個系統係無感。
yjfoeg 發表於 2015-7-3 18:20

我地之間越講越離題 280X只係考慮之內 而且我諗都7870K都帶到9成 而且提及280X係因為價錢
但係ram 速度對系統同打機的確有一定影響的