買不買ssd好...幫忙分析一下

這是我list

底板: asus b85 pro game
cpu: i5 4670
ram: 8gx2(未知買咩牌子)
顯卡:gtx750
火牛:已有500w銅牌

ssd人話用黎開機...我就諗緊有冇需要..如果唔買就慳番800幾蚊(睇中煙條330)

如果將800幾蚊加去 cpu 變i7  定還是 加去 顯卡變gtx960 or 970?

回覆 1# mmmgggaaa
用途?

CPU點解會買4670?
SSD點解會買Intel 330?
成堆舊款,成條list好似一年前出嘅咁…

Upgrade cpu first。。。

Then get ssd。。。。。it`s lightening fast for OS。。。

睇你需要. 就噉睇, 因為你已經有16GB記憶, 睇你用途, 如果你個用途係打機既, INTEL 330是值得考慮, 但因為設計問題, 我不建議你這樣做. 如果你用Z97兼且有快區, 當然我會建議你用SSD.

你用一個普通硬碟,不會有甚麼問題. 最多準備慢.

如果你介意, 你可以用SEAGATE SSHD或SEAGATE ES, 緩衝大會有幫助,但價格則未必使人滿意. 我自己用緊一台ES.3, 1TB當時已經講緊要七百港元.

點解是ES.3或以上? 因為, 個緩衝區是WD 64MB緩衝系列既兩倍.

CPU點解會買4670?
SSD點解會買Intel 330?
成堆舊款,成條list好似一年前出嘅咁… ...
yjfoeg 發表於 2015-7-18 11:06

呢個LIST 真係年前幫朋友出咁..

個人認為,任何情形下都應該用ssd作os開機(7/8年前嘅機例外),
128g巳經夠用,不需800元.

.

回覆  mmmgggaaa

個人認為,任何情形下都應該用ssd作os開機(7/8年前嘅機例外),
128g巳經夠用,不需800元.
...
skw 發表於 2015-7-18 12:07

我都認同, 用過SSD開機, 唔可能再忍受到傳統HDD速度.

128GB裝個OS, 再裝一兩隻主力GAME, 其餘放傳統HDD就最好.

請問CPU要買邊隻?

SSD INTEL 要買邊隻?

用途打機

回覆 9# mmmgggaaa

打機係要買顯卡...睇你原來條list大概5千左右,可以考慮出i5 4460+b85 pro gamer+ 8gb ram+128ssd +1tb hdd + 750ti