整理左2個LIST, 請CHING幫忙睇睇

呢兩日爬文加求LIST, 自己整理左兩個LIST
因小弟一般打機 + ONLINE GAME用, 又希望夠玩5年大約
所以本來想買Intel方案既, 但我上司強烈推展AMD方案
咁就睇下書(呢兩期衣鬆), 整左個AMD方案,
原本Intel方案有考慮用GTX970, 但上網睇到好似有D問題, 所以就退而求其次啦~
但書既評測又話R9380效能好過GTX960...
希望CHING們幫忙睇睇~睇下有無咩須要改一下~同邊個方案好D
另外有見過有Intel方案係有AMD類顯示卡, 小弟有D唔明~唔係Intel方案用返NVIDIA類卡會夾D咩?
希望有CHING幫忙解下感謝~~~

處理器 Intel Core i5 4460 Haswell 3.2GHz
主機板 ASUS VANGUARD B85 TUF (The Ultimate Force) Series
顯示卡 GIGABYTE 技嘉 GTX960 Windforce 2GB
記憶體 TEAM Elite DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) X2
火牛 Antec High Current Gamer - M ( Cable Management) 520W
SSD SANDISK 120GB
機箱 SilverStone SG-02F(類似)

處理器 AMD A10 7700K 3.4GHz
主機板 ASUS A88XM-E  
顯示卡 MSI R9380 2GB
記憶體 DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) X2
火牛 Antec High Current Gamer - M ( Cable Management) 520W
SSD SANDISK 120GB
機箱 SilverStone SG-02F(類似)

no HDD............希望夠玩5年...............i don't think so.............

at least i7 with 32G ram with HDD to last 5 years............

淨係隻HCG已經冇可能玩到5年
除非你想半年去保一次
仲有顯卡得2GB VRAM都好難玩到5年
想用到5年? 叫你用AMD CPU果個, 你星佢兩巴啦
(2016先出機就可以用AMD Zen既, 但而家...)
Intel CPU用N卡定A卡又關咩事? Intel同NV又唔係兄弟
最後, 奉勸一句, 唔好睇衣鬆喇

A10 7700K 最冇性價比的一粒U
一係用A8 7600
一係用A10 7870K

唔好意思,無講到,其實我自己有隻1TB HHD打算加上去既個SSD打算只係裝WINDOWS用,其他應該會全部用HHD

no HDD............希望夠玩5年...............i don't think so.............

at least i7 with 32G  ...
hs008 發表於 2015-8-20 23:33

INTEL方案其實留左升級空間, 將來有錢可能會上I7 32GB ROM的

除非你想半年去保一次
想 ...
yjfoeg 發表於 2015-8-20 23:52

其實AMD方整係我自己整既, 因為無乜概念, 所以整得好差
想問一下, 如果切AMD方案係咪等2016出AMD ZEN會好D?
除左衣鬆真係唔知睇乜...有無好介紹?^^

A10 7700K 最冇性價比的一粒U
一係用A8 7600
一係用A10 7870K
KYWERO 發表於 2015-8-21 00:04

AMD方整係我自己整既, 因為無乜概念, 所以整得好差
又見A10 7870K好似貴D, 所以先整呢個...

除非你想半年去保一次
想 ...
yjfoeg 發表於 2015-8-20 23:52

因為筆直問題, INTEL方案我估已經有6K, 所以先選960顯卡得2GB VRAM, 其實加多幾百有無更好選擇呢?

因為筆直問題, INTEL方案我估已經有6K, 所以先選960顯卡得2GB VRAM, 其實加多幾百有無更好選擇呢? ...
snike 發表於 2015-8-21 00:26

960 4GB / 380 4GB囉