有關CPU問題

本人用緊底板MSI H97 GAMING
顯示卡 MSI 960 4G白虎版
行16 GB Ram
CPU i5 4460
朋友話同我$500 對換粒CPU 大家話底唔底
朋友CUP 係
i7-4770 CPU@3.4GHZ

總有想問下...我有張creative sound x-fi.....N 年前產品...果陣記得買左一張金牛
我想問下現在用MSI H97 GAMING 底板果塊sound 卡好還是用creative sound x-fi.比較好一點
請問各大佬邊張比較強一點...
謝謝大家

唔抵

唔抵
leo6e25 發表於 2015-9-30 16:24

[quote]係唔係郊能方便不是太大嗎?
一個4核 i 5 4460 3.2
一個4核假8核 i 7 4770 3.4
????
因為未行過i7  ,是不是快好多???
因為我見我粒i 5 CPU 長時間都行唔到50% 能力???

[quote]係唔係郊能方便不是太大嗎?
一個4核 i 5 4460 3.2
一個4核假8核 i 7 4770 3.4
????
因為未行過i7  ,是不是快好多???
因為我見我粒i 5 CPU 長時間都行唔到50% 能力???

4790 就 OK
4770 一般啦

1.你CPU 長時間都行唔到50%,又有gtx960,睇得出你主要係打機,換U唔抵
2.i5 4460 HK$ 1287  i7-4790都係HK$ 2210 更何況4770
如果係用多500 姐係用1787 換隻2手4770,仲要你用唔盡佢D功能,真係換唔過

4790 就 OK
4770 一般啦
6666 發表於 2015-9-30 16:41

請問大大點解4790 Ok ???
4770 本身好差???
我眼見4460 現在還買到,好多人用緊,,,,而4770 就找貨都難???
主流我見4460 為主....

1.你CPU 長時間都行唔到50%,又有gtx960,睇得出你主要係打機,換U唔抵
2.i5 4460 HK$ 1287  i7-4790都係HK$ 2 ...
leo6e25 發表於 2015-9-30 16:56

師兄你好勁...估中哂比你
我朋友話唔念$300 一換一...
點算.....心大心細......
我眼見主流都是i5 4460 為主....
而i7 4790粒U  上網睇評語不多,但心念,此中i7 4核假8核....應該比i5 好小小....是嗎.???

請問大大點解4790 Ok ???
4770 本身好差???
我眼見4460 現在還買到,好多人用緊,,,,而4770 就找貨都難???
...
茂仔愛茂女 發表於 2015-9-30 17:01

4790 3.6
4770 3.4