砌機問題

我知道D cup ram 火牛果炸點放
但系接去MB D線難吾難 睇說明書就OK?
或者會唔會有師兄同我一齊出去買料之後去我屋企教我砌
咁呢啲一定會有酬勞

我知道D cup ram 火牛果炸點放
但系接去MB D線難吾難 睇說明書就OK?
或者會唔會有師兄同我一齊出去買料之後 ...
LAMLAMBBG 發表於 2015-10-2 04:46

你部新機咩配置?

想搞6700k 980ti

底板啲線不外乎
- 24 Pin ATX + 4 Pin P4
- SATA
- 機箱USB2.0/3.0/3.1
- 機箱前面板 PWD LED、HDD LED、PWD SW、RST SW

而家砌機同砌LEGO無分別,底板、火牛、機箱全部都有說明書教你點裝同開接駁啲線。

想搞6700k 980ti
LAMLAMBBG 發表於 2015-10-2 05:08

太貴,有咩事負唔起責任

原本還想幫下手的說

哈哈。唔該晒師兄你地先
通常去邊度買料好

哈哈。唔該晒師兄你地先
通常去邊度買料好
LAMLAMBBG 發表於 2015-10-2 05:39

砌咁貴嘅機,

搵人陪你幫下眼好啲,

萬一腦場 Sale 講兩句影響你買錯野就大鑊啦

話時話你個出機 List Post 上嚟睇睇先啦

Intel 4C8T Core i7-6700K Skylake (4GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm,Overclock unlock) CPU BOX 盒裝 $2850
ASUS 華碩 Z170-Deluxe Z170,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA Express, M.2 10Gb/s ATX M/B $2850
Kingston HyperX Fury HX424C15FBK2/16 DDR4 2400MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片 $1000
ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD 固態硬碟 7mm $679
ASUS, NV, GTX980Ti STRIX OC, 6GB GDDR5 $5999
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD $335
FSP AURUM 92+ SERIES PT-650 80+PLATINUM MODULAR 650W 火牛 $939
Fractal Design Define FR-CA-DEFINE-R5-TI-WIN R5 Titanium Ti Window (灰色)透明側窗 ATX USB3.0 直立式機殼 $988
Corsair Hydro Series H110i GT Liquid CPU Cooler 水冷散熱器 $1028
Pioneer DVR-S21FXV 24X DVD Writer /Label Flash/SATA/ 黑色 盒裝 $188

Total: $16856

搭單問,黎緊都會第一次砌機
想問下的野砌晒後,開機係咪要入bios 設定的野先可以裝Windows?

搭單問,黎緊都會第一次砌機
想問下的野砌晒後,開機係咪要入bios 設定的野先可以裝Windows? ...
24573218 發表於 2015-10-2 10:29

如你用asus板你一開機即按f8就有選用何種裝置boot的,華擎好像是f11或f12(不記得清楚)就可以不入bios設定,