打機 LOL 同埋頁,求幫忙!!

砌機新手想問一問

我主要係打 LOL, 上網睇片 & 網頁.
應該唔會打其他 GAME.
我會想買一個 27' 螢幕.

咁師兄們知唔知如果唔計個 MON 我應該預幾多 $$ BUDGET 啊?
機箱我睇左其他版, 見到有位師兄出左 ANTEC P50 呢個相當好!

麻煩哂師兄們!

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6600 Skylake (3.3GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $1,702

ASRock 華擎 B150M Pro4 B150,DDR4,LGA1151,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $710

Kingston DDR4 2133MHz 4GB Ram KVR21N15S8/4 x2 $440

ANTEC VPF450 AN-PS-VPF-450 450W 80Plus Bronze火牛 $378

TOSHIBA DT01ACA100 $298

<SSD>ADATA Premier Pro SP920 128GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-128GM-C SSD 固態硬碟 7mm $395

ANTEC P50 Performance USB3.0 (黑色) MATX Case $349

BenQ RL2755HM $2,199

TOTAL: $6,471

師兄我想請問下

如果打 LOL 係唔係用 ON BOARD DISPLAY 就可以夠應付到?
同埋呢 RAM 方面用 2 條 4GB 定係 1 條 8GB 比較好架?
最後想問埋如果想要 ASUS 既 MB 師兄仲可唔可以推介到?

唔好意思因為我唔太熟悉所以問多少少
THANKS!

師兄我想請問下

如果打 LOL 係唔係用 ON BOARD DISPLAY 就可以夠應付到?
同埋呢 RAM 方面用 2 條 4GB 定係 ...
menkY 發表於 2015-11-1 08:30

係, 而家新既 on board 玩 lol 已經 綽綽有餘..

RAM, 而家底版大都支持 dual channel quad channel, 之類,
你可以理解成, 一條馬路再闊, 不如2條馬路行得流量多d...(當然..要馬路唔好犯規左穿右插

Ram 4X2 會好過Ram 8x1 少少

底版自己睇最好..畢竟你底版想包括咩野功能好個人下XD

回覆 3# menkY

如果系 27'嘅2k mon核顯唔夠力, 27' HD mon 就無問題,2k mon 加張750ti或者 950 會好d

回覆 3# menkY

係, 而家新既 on board 玩 lol 已經 綽綽有餘..

RAM, 而家底版大都支持 dual channel quad channel, 之 ...
SkyTester 發表於 1-11-2015 10:48

SkyTester 正解。
至於MB,ASUS最好應該係呢個:
ASUS 華碩 H170-PRO GAMING H170,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B $1,090

THANK YOU 啊 LOUyoyo

我都大致上明白架啦

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6600 Skylake (3.3GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $1,702

ASUS 華碩 H170-PRO GAMING H170,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B $1,090

Kingston DDR4 2133MHz 4GB Ram KVR21N15S8/4 x2 $440

ANTEC VPF450 AN-PS-VPF-450 450W 80Plus Bronze火牛 $378

<SSD>ADATA Premier Pro SP920 128GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-128GM-C SSD 固態硬碟 7mm $395

ANTEC P50 Performance USB3.0 (黑色) MATX Case $349

PRICE : $4354

因為之前都用過 ASUS 一直都係用呢個牌子又未壞過
所以就想都係用返呢個牌子先, 唔該哂你啊師兄!!

但係呢塊係 ATX 板都可唔可以放得入去 P50 入面架?

但係呢塊係 ATX 板都可唔可以放得入去 P50 入面架?
menkY 發表於 1-11-2015 18:04

唔講都冇留意倒添
P50係MATX箱,放唔倒ATX板
MB轉呢塊:
ASUS 華碩 H170M-PLUS H170,DDR4,LGA 1151,USB Type-C,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $910
雖然唔係gaming,但對於普通打機來講,冇乜分別,價錢又平D

但師兄我想不厭其煩咁問多一次

ASROCK 同 ASUS 呢兩塊其實分別大唔大架?
因為我真係唔係好熟, 所以好煩咁都想問多一次.

THANK YOU 師兄!

RAM都係直接買一條8GB好D, 可以預留日後升級空間,
4GBx2 同8GB x1你普通用落又唔會話真係差太遠
仲有Kingston 8GB DDR4 ~$400, 平幾十仲可以去食返個Tea有找

有人話ASROCK底板好易死 呢個我諗係最大分別
同埋ASROCK差唔多質素既板係做到比其他平小小