砌機求助!

而家電腦重用緊第一代i5 750, 用左6年, 一年前壞左個死雞HDD,
之後本身想成部機換, 裝個SSD, 但見Skylake就出, 所以等到而家
前2個星期底版其中一個RAM SLOT好似又有D問題

主要其實都係上網睇片(唔會追求太高畫質), 但會打機,
上月想試下Star wars試玩, 入左start畫面連Menu都見唔到就彈GAME

下面個LIST係我自己睇上網睇D評價簡既, 唔知有冇咩野問題
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake
RAM: Kingston HyperX Fury HX424C15FBK2/16 DDR4 2400MHz 16GB Kit (2x8GB)
SSD: Samsung 850 EVO Series MZ-75E500BW 500GB
HDD: WD Black WD1003FZEX 1TB SATA3/64MB HDD
HDD: WD Blue WD20EZRZ 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
VGA: Sapphire R9 380 4GB GDDR5 Nitro R9380NT-4GD5 Dual-X OC 256Bit

不過有好多野唔識, 唔知點簡, 所以想問下

請問底版用邊塊好? 火牛幾多先夠&邊隻好? 重有CASE? 散熱有冇話需要其他野?
RAM如果H170/B150插2400有冇問題? 我見2400重平過2133, 可以買黎等以後升級?
另外會想插2個MON黎用, 唔知呢樣有冇咩特別要求

如果可以希望可以用到5年以上, 以後有機會可以留D位再升級 :xd:

感謝各位!

你係本身有兩隻HDD定你想出兩隻?

回覆 2# gary0916

想出2隻

回覆  gary0916

想出2隻
X-SkyWalker 發表於 2015-11-20 00:37

點解唔出1隻3T? 咁會抵好多

而家電腦重用緊第一代i5 750, 用左6年, 一年前壞左個死雞HDD,
之後本身想成部機換, 裝個SSD, 但見Skylake ...
X-SkyWalker 發表於 2015-11-19 20:11

1.你BUDGET幾多?
2.MSI B150 GAMING M3呢塊底板OK夠用
3.B150底板可插DD4 2400。一般用起來2133同2400可以說感受唔到分別。價錢就唔知何解2400會平D
4.火牛考慮到將來升級,建議最少550W,最好650W。牌子可考慮Cooler master的GX系列
5.插2個MON黎用<冇咩特別,現時的主流顯示卡都可以支援
6.買一隻3TB的HDD比兩隻好。自行分割即可
7.用5年的話,張顯示卡買970/390X好D
8.機箱冇咩特別,可以的話就買普通SIZE,唔好買細機箱,將來升級同散熱都有影響

點解唔出1隻3T? 咁會抵好多
gary0916 發表於 2015-11-20 00:53

主要係因為好似black好d,但black 2tb都唔平,而blue既得1tb係有7200,2tb以上好似都得5400?

另外諗住一個for bt,一個平時save file,唔知有冇必要咁做?

1.你BUDGET幾多?
2.MSI B150 GAMING M3呢塊底板OK夠用
3.B150底板可插DD4 2400。一般用起來2133同2400可 ...
cesarking 發表於 2015-11-20 11:13

如果adata 2800?好似同Kingston 2400差唔多價錢
有冇一塊會support到usb 3.1 gen2?

顯卡970/390x貴太多。。。或者以後再升,
我而家都只係用緊5750,平時打機都係set最低要求 :xd:

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6500 Skylake (3.2GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $1509
ASRock 華擎 H170M Pro4 H170,DDR4,LGA1151,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $855
Kingston HyperX Fury HX424C15FBK2/16 DDR4 2400MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片 $970
Samsung 850 Pro Series MZ-7KE512BW 512GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm $1730
WD Blue WD30EZRZ 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD $660
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD $331
Sapphire R9 380 4GB GDDR5 Nitro R9380NT-4GD5 Dual-X OC 256Bit $1800

如果adata 2800?好似同Kingston 2400差唔多價錢
有冇一塊會support到usb 3.1 gen2?

顯卡970/390x貴 ...
X-SkyWalker 發表於 2015-11-20 12:14

小弟對RAM同USB接口認識不深,留待有經驗師兄答你。不過之前睇過D REVIEW,都係講DDR3同DDR4一般用家真係FEEL唔到有大分別,可能等下一代的其他科技配合的話,DDR4優勢先會明顯

如果你打算以後再升DISPLAY CARD,其實可以用住5750先....因為升380唔係一個好選擇

其實HDD唔洗特登買BLACK,我覺得是但買隻T記3TB好過,買呢D一般都係撞手神,要壞果時乜BLACK都照壞,Samsung 850 EVO TLC