一個希望没有七年之癢的list

小弟七年前切了一部電腦,今天已經開始神神地,所以准備另切一部,希望能捱到七年,下面的list,budget約八千至一萬,希望各位ching比D意見

Intel,Core,i7-6700,4GHz,~4.2GHz,8GT/s,Skylake, $2670

Asus Z170 PRO GAMING  $1600

G.Skill, DDR4-2133, CL15, 16GB(2x8GB), V Series (F4-2133C15D-16GVR) x2  $1050x2

500GB,Samsung,850 EVO,"2.5""",SATA3,MZ-75E500B,7mm  $1100

Corsair 海盜船 RM 650i/650W Fully Modular ATX PowerSupply  $1069

CoolerMaster Silencio 452  $572

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# rickydog

今期熱門抵買嘅金牛系coolermaster V系列

回覆 2# Yaviky

可能樓主用舊果張呢

七年冇野壞先算啦, 而家廠商都冇QC,
唔似以為咁襟玩架啦!

小弟七年前切了一部電腦,今天已經開始神神地,所以准備另切一部,希望能捱到七年,下面的list,budget約八 ...
rickydog 發表於 13-12-2015 18:58

你會裝咩 OS?

七年冇野壞先算啦, 而家廠商都冇QC,
唔似以為咁襟玩架啦!
maggedo 發表於 2015-12-13 22:58

買長保養既產品會好D(雖然都會壞,不過壞左至少可以整,唔洗俾藉口自己升級
CPU好少壞,RAM有終身保,主板有D中高階型號保五年,中高階火牛保五至七年,SSD有Samsung保五年、Sandisk保十年。

而家砌部性價比最高的玩住先,
五年後砌過部新機, 到時只係換
CPU, MB, RAM, Display Card.

Intel,Core,i7-6700,4GHz,~4.2GHz  <--有錯, 係行3.6Ghz

另外, RAM不用32GB, 除非你係玩轉片的,
SSD 500GB也不用那麼大,
買個256GB SSD加個2TB Harddisk儲野仲好啦,
冇顯示卡, 用內顯, 七年內必會買吧,
到時咪又係升級...

買長保養既產品會好D(雖然都會壞,不過壞左至少可以整,唔洗俾藉口自己升級 )
CPU好少壞,RAM有終身 ...
leave 發表於 2015-12-13 23:21

所謂既保養似保險, SELL你果時乜都得,
到你壞野時, 都係浪費你時間去走走that that,
D代理一句講話係人為損壞, 就唔保啦,
好似唉契弟咁, 不如買個新既冇咁嬲!  

純粹個人見解, 不喜勿插!