請教一下 8k budget 打機list

因為上個post 好多師兄都建議我換display card  所以我執過晒d 料, 痳煩大家再比少少意見小弟
(http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1)

1. BenQ 24" XL2411Z Gaming Monitor

2. ANTEC TPC550 TruePower Classic 550W 80Plus Gold 火牛( TP-550C)

3. LG GH24NSD1 24X DVD Writer   /SATA/黑色

4. Inno3D GeForce GTX970 4GB GDDR5 OC 雙風扇顯示卡

5. Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6600 Skylake (3.3GHz , 6M Cache, LGA 1151, 14nm) CPU BOX 盒裝

6. KLEVV Value DDR4 2133 MHz 8GB (1x8GB) Ram IM48GU48N21 - FFFHM0UAC00

7. MSI 微星 H110M PRO-VH H110, DDR4, LGA 1151, USB 3.1 , SATA3 6gb/s,M.ATX M/B

8. ANTEC VSK4000B - U3 (黑色) ATX Mid-Tower Case
自己有: 500 gb hdd

主要打fps game 如: csgo ,AVA, bf4, rainbow 6

970行得盡144fps咩?
我見好多玩高hz mon既師兄都用980ti...

回覆 1# @~chris~@

隻牛唔爭在上網600W樓上,cuz Display方面遲下唔夠,稍為Up上GTX 980ti都要600W。
    同埋ANTEC牛最近有CHING反映有達達聲嘅問題,個人建議揀corsair / FSP
    Mon何以揀BenQ?我個人首選兩隻牌子:philips、lg
    LG Mon已經三代同堂,即係我自己而家同對上兩隻都係用緊LG Mon。
    philips 就最近買咗部philips電視,亦都推個Friend買咗隻Mon,畫係唔錯,
    但唔使諗靠個內置喇叭出聲。

我尋晚自己執咗張嚟做參考,唔包Mon、機箱、HDD $7600,有冇興趣睇睇?

回覆 2# chu2012

行唔到,不過我自己用緊覺得OK夠用。
    高開玩Fallout 4都OK順,追求高幀率當然980ti會好好多啦
    但如果Burget有限,970 oc係唔錯嘅選擇

回覆  chu2012

行唔到,不過我自己用緊覺得OK夠用。
    高開玩Fallout 4都OK順,追求高幀率當然980 ...
15935877 發表於 2016-1-4 08:55

咁不如買隻60hz既mon算啦
144hz都行唔盡

回覆  @~chris~@

隻牛唔爭在上網600W樓上,cuz Display方面遲下唔夠,稍為Up上GTX 980ti都要600W。
...
15935877 發表於 2016-1-4 08:49

係hcg先會達達聲
tpc冇事
2隻唔同廠

回覆 5# chu2012

I see

Mon我而家用緊隻LG 22EA63V

回覆  @~chris~@

...
15935877 發表於 2016-1-4 08:49

好呀 比小弟參考下都好

回覆 6# 15935877

其實BENQ XL2411Z 24" , ASUS VG248QE 24" 同你講果隻 呢3隻有咩特別功能係唔同?

回覆 8# @~chris~@

BENQ XL2411Z 24同LG 22EA63V
    最大不同係一隻22"一隻24"先,一隻LED、一隻IPS
    唔同嘅特別功能,LG 22EA63V有六隻色可以較,一般Mon只有三源色
    同埋好似有人講過Gaming Mon啲色反而會差啲,可能因為做Gaming關係,
    唔多唔少都會加咗啲味精

回覆 8# @~chris~@

FPS係要用錢推高的,你可以參考下人地用970玩唔同games嘅FPS同comments, google下就有... 60定144你自己決定。

如果你有高Hz但budget 又唔夠玩top tier卡, 而你又唔急用嘅話可以等今年GPU換代再出機。
我都想用144 Hz mon, 但我想要埋freesync/gsync。
宜家$2XXX嘅GPU card推某好多games 1080p最高setting 要keep住有60 FPS甚至以上唔太難,但1440p 就唔一定keep到...

我本來想聖誕出機但我唔急所以等下先。

p.s. Oculus rift minimum requirements係970/290, 每秒要render嘅pixels 係1080p嘅3陪, 所以加強我等等先嘅心態 ^^