求6K LIST

想砌部機用黎寫 software/apps 會行幾個VM/emulator
唔打機 唔洗display card
因為本身有hdd所以想加埋ssd
同埋想ITX (MATX都得不過case 愈細愈好)

本身有幾多隻HDD? 未來會唔會再加?
16GB RAM會唔會夠你行VM?

本身有幾多隻HDD? 未來會唔會再加?
16GB RAM會唔會夠你行VM?
gary0916 發表於 2016-1-4 20:47

一隻 應該唔會再加
16GB 應該都夠

Jonsbo 喬思伯 C2-S Micro ITX Case 銀色
數量: 1 價錢: HK$ 250
Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-6700 Skylake (3.4GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
數量: 1 價錢: HK$ 2813
ASRock 華擎 H170M-ITX/DL H170,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B
數量: 1 價錢: HK$ 885
FSP FSP-SFX-450 450W 80Plus Bronze Micro ATX 火牛
數量: 1 價錢: HK$ 410
Kingston DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR21N15D8/8
數量: 2 價錢: HK$ 330*2  HK$ 660
ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD 固態硬碟 7mm
數量: 1 價錢: HK$ 650
GELID Silent 14 PWM 14CM Case Fan
數量: 1 價錢: HK$ 79
總數量: 8        總數: HK$ 5747

唔裝風扇可以裝多1個SSD+1個HDD
但要留意ITX板得兩條ram slot, 所以日後16GB RAM唔夠用嘅話都加唔到...

回覆 4# Yaviky

skylake i7好似炒得太高
如果換做skylake i5 / i7 4790 會唔會抵諗d

回覆  Yaviky

skylake i7好似炒得太高
如果換做skylake i5 / i7 4790 會唔會抵諗d ...
叮叮仔 發表於 2016-1-4 21:15

睇你想唔想有新買新
skylake 最大吸引就係可以用DDR4 & 內顯勁D
睇你覺得值唔值

睇你想唔想有新買新
skylake 最大吸引就係可以用DDR4 & 內顯勁D
睇你覺得值唔值 ...
gary0916 發表於 2016-1-4 21:29

係呀 不過i5同i7差個HT但係貴成千
所以轉i5 再將淨低d錢 + SSD / 其他野好似抵d

係呀 不過i5同i7差個HT但係貴成千
所以轉i5 再將淨低d錢 + SSD / 其他野好似抵d ...
叮叮仔 發表於 2016-1-4 22:32

4核8線開VM會順D