求助: 4K左右文書機config / ATI HDMI問題

屋企部文書機壞左(主要行MS Office/小學生網上學習web service,睇720p片等細食野), 趕住要買返部頂檔, 唔駛高速, 最緊要穩定同高性價比.   請問4000$ 左右可以出咩config?

機箱火牛底板用咩牌子穩陣?

同埋我之前部機用AMD+ATI onboard chip set, 用hdmi輸出時會有縮細畫面的問題, 要用ati個driver先解決到, 但到左win10唔support粒chip set就搞到好麻煩.  請問依家ati仲有冇呢個問題? 定係要用intel先解決到?

原本預算係唔打機的, 但如果要打埋fallout4/Street Fighter 5, 駛唔駛加張display card? 會唔會貴好多?

唔該哂!

想點!
[砌機組合]摺咗/唔畀去咩?

想點!
[砌機組合]摺咗/唔畀去咩?
epc08 發表於 2016-1-27 09:41

因為趕住一陣去買, 但果面未有人覆, 咪想在這裏問下囉....呢度我估應該係全個epc人氣最旺盛嘛.

如果唔適合在呢度出, 我可以delete左呢個post.

唔好意思.

因為趕住一陣去買, 但果面未有人覆, 咪想在這裏問下囉....呢度我估應該係全個epc人氣最旺盛嘛.

如 ...
getterwing 發表於 2016-1-27 09:44

呢到喺人屁多,不過你無諗可能大部份都喺灘喺到 hea,煙酒陽光海風廢青毒男。。。

呢到喺人屁多,不過你無諗可能大部份都喺灘喺到 hea,煙酒陽光海風廢青毒男。。。
...
epc08 發表於 2016-1-27 09:50

i5 4460 1300
8gb ram 250
asrock b85 500
antec 550w 500
機箱 250

~2800

顯卡 我係你會上gtx970 玩fall out4
但最少都 960

i5 4460 1300
8gb ram 250
asrock b85 500
antec 550w 500
機箱 250

~2800

顯卡 我係你會上gtx970 玩f ...
lockon 發表於 2016-1-27 10:15

漏左hardisk
可用舊機
or adata sp550 240gb[ 留意係TLC ]

漏左hardisk
可用舊機
or adata sp550 240gb[ 留意係TLC ]
lockon 發表於 2016-1-27 10:18

RAM同hd(會加一個hd)咩牌子會比較好?  
速度唔重要, 所以我都冇諗住用ssd
同埋,如果加display card係咪可以照用呢隻牛?

唔該哂!

轉左區喎,admin 我上面有無分?

btw ssd 快hdd 好多
但你打機的話ssd 唔係升級第一考慮

最後都係用Onboard display, 打機呢D粗重野留番俾ps4做  
已買機, 唔該哂  :)

最後都係用Onboard display, 打機呢D粗重野留番俾ps4做  
已買機, 唔該哂  :)
getterwing 發表於 2016-1-27 18:02

買左ps4?