[空想討論] APU ITX 長開組合

之前都開過Post話想整部AMD Zen ITX同時做NAS、Casual Gaming、VPN同HTPC
所以今次睇下點樣砌好D,始終我對ITX箱之類野都冇乜認識
度左個LIST出嚟研究,都只係空想姐,一定唔會咁樣砌出嚟
始終知道AMD Zen之前嘅嘢都冇咩好討論

AMD                A10-7800 低電壓APU [Socket FM2+]           $1000    // 只係估計,其實淘寶700人仔有找
GIGABYTE      GA-F2A88XN-WIFI                                            $775
Corsair           Vengeance Pro DDR3 2400  (2x4GB)            $420

Transcend     SSD370S 256GB                                                 $579
HGST              0S03662 NAS Desktop Drive Kit 3TB           $928
Pioneer          DVR-221LBK 24X DVD Writer                        $156
FSP                  FSP-HEXA-450                                                  $270
Lian-Li             PC-Q07A 銀色 USB3.0                                     $510

總數:        HK$: 4638
雖然我劃走晒呢條List, 但其實我有update架

同埋箱方面我發覺都幾貴,同埋而家似乎興方型箱,應該係貪佢多空位做對流,易裝ATX牛同顯示卡
但係我都見有D長型箱有L型顯示卡轉插,好似幾過癮,好似聯力Q19咁
不過真係好高身

到時實際砌,我應該會揀最高階嘅低電壓APU,一線廠六至八百蚊 ITX底板,五百幾價位SSD(可能到時有512GB啦)

既然空想, 我就諗埋到時條List大約點啦
AMD               A10-8800 Zen-based APU                              $ 1400
// 7800發佈時訂價155美金,約1200港紙,我當佢Zen好勁好威要貴多兩千
未知一線廠    AM4 ITX 板                                                           $ 900
// 未必一出就買,但都預個開賣訂價。中高價板我偏好Gigabyte,其次Asus
G.SKILL          Ripjaws V DDR4 2400 2x4GB                          $ 420
// 隨便指正,我真係冇研究RAM。BTW,到時呢個價可能買到16GB
Transcend     SSD370S 256GB                                                $ 579
// 都冇乜研究,SSD區師兄推薦,聽落幾好,起碼MLC。到時可能買到512GB
HGST              0S03662 NAS Desktop Drive Kit 3TB           $ 928
// 睇返修率HGST好似幾穩陣,到時又唔知幾多TB好。
Pioneer          DVR-221LBK 24X DVD Writer                        $156
// 道聽途說得知 Pioneer 好過Asus, LG之流,如果Blu-ray300蚊左右都會考慮
FSP                 AURUM S 500W Gold                                       $ 580
// 諗深一層,長開要慳電又要穩定,買金牛好D
Lian-Li             PC-Q07A 銀色 USB3.0                                     $510
// 一樣冇研究,其實有冇D可以放多一個HDD?日後唔知會唔會加

Total: 5473

度後感:過左5000蚊心理關口,好想cut走晒D貴價野
我當我遲買平幾舊,APU 1200蚊,底板800,
SSD買400蚊價錢(到時應該有256),HDD買兩隻普通500蚊 Raid 0,其餘唔變都要5066
唔跌返落4800左右真係好唔安樂,明明有排都未洗出錢

其實而家砌都冇奶油用7870K...
一定係7600...

其實而家砌都冇奶油用7870K...
一定係7600...
yjfoeg 發表於 2016-2-10 16:13

我只係預返個價位姐
APU 7系都降左唔少價

我只係預返個價位姐
APU 7系都降左唔少價
gserli 發表於 2016-2-10 16:34

以香港代理啲野,
初期一定唔入低功耗版APU
用而家7600/7800個價黎度, 差唔多架喇...

以香港代理啲野,
初期一定唔入低功耗版APU
用而家7600/7800個價黎度, 差唔多架喇... ...
yjfoeg 發表於 2016-2-10 16:36

買A10都只為個GPU,必要時都買普通版

via HKEPC Reader for Android

除左平d, 點解會買7600? gpu好似弱d

除左平d, 點解會買7600? gpu好似弱d
Mtube 發表於 2016-2-10 17:44

所以討論今代APU都冇意思,到時新APU都唔知會點,可能有A12添
不過我估A10低電壓都千三左右

所以討論今代APU都冇意思,到時新APU都唔知會點,可能有A12添
不過我估A10低電壓都千三左右

via HKEPC R ...
gserli 發表於 2016-2-10 17:53

諗得好好, 但事實上 A10-7800 CPU+iGPU全開, 基本上好易過TDP限制
結果就係降頻, 但係咁係冇意思
同TDP下A8反而有更多時間可以全速運作
可以上網搵下A10-7800評測, 好似話CPU+iGPU full load時CPU會落到2.5GHz
雖然Zen APU會上14nm, 不過都係唔好太睇得起AMD

諗得好好, 但事實上 A10-7800 CPU+iGPU全開, 基本上好易過TDP限制
結果就係降頻, 但係咁係冇意思
同TDP下 ...
yjfoeg 發表於 2016-2-10 21:06

如果從散熱方面着手又點睇
雖然ITX好似搞d,我雖然留意左電腦野都好幾年,但始終唔係玩家,一直用原裝野散熱

點解唔等AM4 Carrizo APU呢, DDR3定DDR4都得, 今年上半年之前出應該冇問題(反正都係空想)

將來又可以up做8th Gen+ APU