有張LIST,希望大家俾意見

之前打算把舊機仍然服役中健康既I5-2400換掉
但這樣比較浪費,但現在以經沒有再出LGA1155既底板
而且不換新既CPU/底板可以用好少少既顯卡
現找到一塊仍然有賣既ASUS B75M-PLUS,請問呢塊底板如何??
因為家中財政大神限制了我的預算,所以只能在有限既預算中選擇[$$3K內]
(主要睇高清/打機順暢地RUN到低效1080P就可以)
(沿用返舊既RAM/HDD/火牛)

ASUS 華碩 B75M-PLUS B75,DDR3,LGA 1155,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
價錢: HK$ 530       
ADATA Premier SP550 240GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm ASP550SS3-240GM-C
價錢: HK$ 509
Cooler Master Hyper 212X CPU Fan (RR-212X-20PM-R1)
價錢: HK$ 245       
GIGABYTE技嘉 GV-N960WF2OC-2GD GTX960 2GB GDDR5 OC 採用WindForce 2X 雙風扇顯示卡
價錢: HK$ 1580       
總數量: 4        總數: HK$ 2864

SSD有必要升上256GB

SSD有必要升上256GB
測試部 發表於 2016-2-11 19:56

SSD只安裝WINDOW/硬件必要既drivers ,120GB應該冇問題掛
因為不用電腦工作,沒有什麼專業軟件要裝落去SSD
打機都只係玩一些單機低效1080P既GAME

或者有冇500蚊價位既256SSD推薦?

回覆 1# HoNG_yau

For I5-2400 no O.C doesn't need 212-X., save the $245 for a 256GB SSD la !

回覆  HoNG_yau

For I5-2400 no O.C doesn't need 212-X., save the $245 for a 256GB SSD la !
PT100 發表於 2016-2-11 21:47

現決定選擇256SSD

你依家用緊把風扇清下塵 唔好買212X啦
留D錢加Ram到8GB 或者夠Ram就上Graphic Card 到380X

買咩212姐...買張好D顯卡啦

無啦啦加隻212X做乜姐

現決定選擇256SSD
HoNG_yau 發表於 2016-2-11 23:15

請問點解由128升左做256既?

請問點解由128升左做256既?
古洛 發表於 2016-2-13 02:00

因為升了也不超過預算