未買過廠機,想問WINDOW KEY可吾可以再用???

未買過廠機,想問如果部廠機有WINDOW  KEY,  部廠機壞左,個WINDOW KEY可吾可以再用在第2部自裝既電腦上再由官網下載既WINDOW上???

回覆 1# taiman52
唔可以,因為廠機係用OEM版Windows
簡單D講,OEM key係一次性,個key已經冇得再用喺其他機上

回覆 2# alanko0511

如果吾小心  FORMAT 左廠機甘點算?

回覆 3# taiman52

廠機通常可以 recovery,就算無,用 oem key 都可以裝返同一部機

回覆 4# JL*

recovery洗埋,都可以DL番WINDOW 再用番條KEY??

系咪每部廠機都會比埋條KEY 個客???

仲有無廠機用WIN7??

回覆 5# taiman52
通常(以laptop)為例,機底會有個windows貼紙,上面寫住個key
我估desktop後面都有張貼紙
至於仲有冇廠機用win 7,當然有,不過win 10一樣好用喎...

我太耐無換過機。 請問現在windows OEM授權係唔係仲係跟底板買。或者跟harddisk買?
一個windows10 OEM 授權現在要幾錢左右?

我太耐無換過機。 請問現在windows OEM授權係唔係仲係跟底板買。或者跟harddisk買?
一個windows10 OEM 授 ...
suiyan 發表於 2016-2-23 13:04
嚴格黎講只可以跟全機買
寬鬆黎講跟板買
偷雞黎講自由買

回覆  taiman52
通常(以laptop)為例,機底會有個windows貼紙,上面寫住個key
我估desktop後面都有張貼紙 ...
alanko0511 發表於 2016-2-14 14:57

廠機仲邊會貼 key 係機底

廠機仲邊會貼 key 係機底
Soxan 發表於 2016-2-24 11:08

我估樓主可能係用D舊WIN, 我手頭上既vista機都有code