想問6700k/6600K 超頻硬件同bios要睇d咩?

想問6700k/6600K 超頻硬件同bios要睇d咩?
好多年没有無砌機啦!求教

回覆 1# chris1a2b3c

底板,CPU,Ram  
   UEFI BIOS set 做XMP RAM Profile 同自動超CPU以可。  除非你想人手超,甘就長篇大論咯。  要自己加電壓試ram同CPU體質同要買個正底板。(底板要數碼多相供電等)。

回覆  chris1a2b3c

底板,CPU,Ram  
   UEFI BIOS set 做XMP RAM Profile 同自動超CPU以可。  除非 ...
Archvictoros 發表於 2016-3-23 17:53

thx
ram 的 mhz 會影响cpu 發輝嗎? (即隋便一條DDR4)
$1500 板除左相數之外重要䏲d咩阿大俠。求教

回覆 3# chris1a2b3c

ram頻率對CPU影響不算大,但係如果以ddr3 1600 VS ddr4 3200咁就有分別。  超頻要睇底板供電、電容等等;華碩中高階底板係你可以參考ge對象。

我個粒無加電都行到4.7 用z170i pro

回覆 1# chris1a2b3c

前幾日忙無時間上,感謝解答
除左幾相電,電容之外重要睇d咩?
電容唔係好識睇,可以詳解一下嗎?

ASUS Z170 PRO GAMING 好 唔好?10相電, 比其他同grade多2相電, 電容睇唔清楚乎號,search 唔到,唔知好係唔係用好料?

回覆 5# rayad

謝謝回覆
張板係好,但$1750 超buget

回覆 7# chris1a2b3c

要超要買好D先有好效(當然要睇你購買能力),買得太cheap 不過買粒非k加平版好過

我覺得k既好處,宜家唔超到第2時唔夠用可以超,

回覆 8# rayad

咁依張得唔得?  ASUS Z170 PRO GAMING

回覆  chris1a2b3c

ram頻率對CPU影響不算大,但係如果以ddr3 1600 VS ddr4 3200咁就有分別。  超頻 ...
Archvictoros 發表於 2016-3-24 21:34

agree