幫fd砌 求評 5K 唔連Windows

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6500 Skylake (3.2GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝       
HK$ 1478

ASRock 華擎 H110M-HDS H110,DDR4,LGA1151,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B       
HK$ 505

Kingston DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR21N15D8/8 / KCP421ND8/8       
HK$ 248

<SSD>Crucial MX200 250GB CT250MX200SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm       
HK$ 605

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD       
HK$ 328

Inno3D GeForce GTX960 2GB OC GDDR5 雙風扇顯示卡       
HK$ 1410

ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛       
HK$ 470

ANTEC P50 Performance USB3.0 (黑色) MATX Case       
HK$ 349

總數:        HK$ 5393

淨係計主機
dvd rom已有
因為都超咗少少
所以想問下可以係邊度扣返
佢堅持要用i5
用skylake係因為佢諗住可以用耐啲
散熱諗住用返原裝果個
btw佢之前有同我講過話玩到2k16同埋gta5之類嘅game就得
佢對畫質應該無咩要求
玩到就得
應該其實950夠做?
求ching們意見

有冇ching可以幫下手俾啲意見我呀

via HKEPC Reader for Android

視乎你個FD識唔識用電腦,唔識就唔好用ssd, 而且gtx 960 係最好要用4gb, 2gb 玩gta5 會唔夠。

視乎你個FD識唔識用電腦,唔識就唔好用ssd, 而且gtx 960 係最好要用4gb, 2gb 玩gta5 會唔夠。 ...
happyhenry1999 發表於 2016-3-27 10:01

其實都係諗住幫佢將個os裝係ssd到
費事比佢_我話新電腦同舊電腦無分別
不過我問佢會唔會嫌隻HDD慢
佢問我咩係HDD
係咪都係唔好幫佢用SSD住?

其實4gb係咪要開晒啲特效先知唔夠用?
我諗佢應該唔會搞啲特效,都係玩到就算
不過果日去黃金睇想揾張2gb都難
好似得返zotac

其實都係諗住幫佢將個os裝係ssd到
費事比佢_我話新電腦同舊電腦無分別
不過我問佢會唔會嫌隻HDD慢
佢問我 ...
losiukit1 發表於 2016-3-27 10:56

*如果有舊hhd用番就 128ssd加380x

新用舊1tb wd 藍標

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

*如果有舊hhd用番就 128ssd加380x

新用舊1tb wd 藍標

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone ...
JimmyLuk 發表於 2016-3-27 10:59

佢舊個部係lenovo廠機
但係完全唔知佢咩型號
隻HDD好似有500GB

佢都係要耐用同穩定為主
部電腦唔壞嘅話佢應該唔會再換
同埋佢係擺係一個幾隱蔽下嘅地方
散熱應該唔算太好
咁到底應該用a定n

同埋呢條list果個箱其實好似擺唔到落去
有冇咩其他窄啲嘅箱啱?

佢舊個部係lenovo廠機
但係完全唔知佢咩型號
隻HDD好似有500GB

佢都係要耐用同穩定為主
部電腦唔壞嘅話 ...
losiukit1 發表於 2016-3-27 11:33

P50 vga max300mm ;380x 237.5mm
夠位 只要唔裝240排。

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

P50 vga max300mm ;380x 237.5mm
夠位 只要唔裝240排。

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone ...
JimmyLuk 發表於 2016-3-27 11:59

可能係我表達得唔好
我係指p50 可能擺唔到落去佢而家擺緊電腦果個位

可能係我表達得唔好
我係指p50 可能擺唔到落去佢而家擺緊電腦果個位  

via HKEPC Reader for Andr ...
losiukit1 發表於 2016-3-27 12:01

Corsiar 88r?

SSD轉128,裝OS夠曬,係要計到咁盡用
<SSD>Transcend SSD360 128GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm TS128GSSD360S        HK$ 299
你個FD唔識電腦野,記得裝完機將DESKTOP, DOWNLOAD個D SET曬去D drive

HD用番舊個個又平3舊