>>急問,第一代I5 750電腦想升級,求幫忙<<

小弟在2010年買左部電腦,最近因為底板顯示卡位置出現開唔到機問題(底板顯示卡插位變型出現接觸不良)有時候開不到電腦,所以想做小部分升級

現時電腦
CPU : I5 750
底板 : ASUS P7P55LX
RAM : DDR3 1333HZ 8GBx 2
顯示卡 : INNO 3D GTX 460
硬碟 : 500GB
火牛 : COOLERMASTER 650W
機箱 :COOLERMASTER N500
水冷 : 淘寶水冷
果時價錢都要$8000

小弟唔想大改,但又想強化多少少,所以只改了以下幾種硬件

升級電腦
CPU : I7 6700K 4GB
底板 : ASUS Z170 MAXIMUS VIII RANGER
RAM : DDR4 2133MHZ 16GBx 2

顯示卡 : INNO 3D GTX 460 不變
硬碟 : 500GB 不變
火牛 : COOLERMASTER 650W 不變
機箱 :COOLERMASTER N500 不變
水冷 : 淘寶水冷 不變

原本因為之前塊底板因底板顯示卡插位變型出現接觸不良,我只升級了CPU/底板/RAM 三種主要硬件會不會比之前電腦快很多?
其實有沒有必要買I7 6700K?定還是選底一級6700 CPU?
底板ASUS中的第八代RANGER和HERO,兩者有什麼分別?是不是RANGER足夠使用?
希望大家可以比意見我,謝謝

換display card, ssd 240GB 已好好多

最近因為底板顯示卡位置出問題
btgirl1231 發表於 2016-4-5 00:15

究竟係底板問題定係顯示卡問題?

你電腦用途係咩?按照你既升級計劃,升完之後剪片執相都會有明顯提升,但打機、上網、文書處理都唔會有咩分別。

SanDisk Ultra II 480GB SDSSDHII-480G-G25 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 $1090
Intel 4C8T Core i7-6700K Skylake (4GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm,Overclock unlock) CPU BOX 盒裝 $2630
ASUS 華碩 MAXIMUS VIII HERO Z170,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B $2190
Kingston DDR4 2133MHz 16GB (1x16GB) Ram KVR21N15D8/16 / KCP421ND8/16X2 $1120

TOTAL: $7030

睇你形容姐係底板出事想借機upgrade部機,但又唔想洗太多錢。
但你個list差唔多都係最貴嘅parts,咁裝法好頭大身細。
你宜家呢部用落無問題,ram keep番16GB,CPU i5 6400已經快過粒750,板用錯,10年機都頂得順你唔會玩OC,用H110/b150系列就夠,裝多個128GB ssd裝OS就順唔少,長遠都係要換埋張顯卡佢。

I7-930
HD7800series
12GB ram
可以點升級?
想玩division
成部換定升級好

換display card, ssd 240GB 已好好多
lkca 發表於 2016-4-5 01:08

其實我係舊板有問題要換塊板

究竟係底板問題定係顯示卡問題?

你電腦用途係咩?按照你既升級計劃,升完之後剪片執相都會有明顯提升, ...
leave 發表於 2016-4-5 02:12

本身自己工作係剪片執相,上網都會每天做。打機主要打巨商或英雄連2級數,未去到GTA5級數。

SanDisk Ultra II 480GB SDSSDHII-480G-G25 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 $1090
In ...
PX8584 發表於 2016-4-5 05:29

ASUS HERO板和RANGER板有什麼分別,價錢就$400距離
    SSD都有考慮過

睇你形容姐係底板出事想借機upgrade部機,但又唔想洗太多錢。
但你個list差唔多都係最貴嘅parts,咁裝法好 ...
weirdoxlee 發表於 2016-4-5 07:49

本身有$6400 筆直,有想過今次買部機想用到10年先在換新機。
如果我照升6700K CPU/RANGER 底板/2133 16GB X2 RAM三種主力,顯卡後期在加有冇問題?