母親大人上網文書機求評 (另外想問 Touch Mon)

之前母親大人部極慢 All in One 死o左無得整, 所以想砌部新機俾佢
母親要求最緊要係細部+快+静同想要 Touch Mon (因為佢好鍾意之前部 AIO 有 touch mon功能)

CPU   Intel 4C4T Core i5-6500 Skylake (3.2GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $1468
MB     ASRock H170M-ITX/AC $935
RAM   KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15 X 2 $238 x 2 - $476
SSD    ADATA, 256GB, 2.5", MLC, SP920, SSD, SATA3, Marvell $572
Case   INWIN CHOPIN ITX CASE連PSU $699
散熱   Noctua NH-L9i $370
Total $4520

List 無 HDD, 因為應該唔會點save野, 就算有都當 SSD 做 HDD 用, 所以揀 256GB, 到時真係唔夠先加返 HDD
板其實我想用 ASUS H110I-PLUS, 不過我要落 NH-L9i, 佢compatible個list 無 Asus塊板驚唔夾, 所以先揀 Asrock H170M-ITX
RAM 其實一條夠, 不過咁平整多條做 Ramdisk 放 Cache/Temp 都好

Touch Mon 我真係唔熟, 之前睇都要成 2-3k 一部, Dell 果部 P2314T 又好似出o左好鬼耐
有無師兄有好推介?

回覆 1# sena168
如果只係上網睇戲 可以用平板

回覆 2# andykmccc

唔會考慮平板因為要做埋文書野 (係我錯, 加返落 title 先)

回覆  andykmccc

唔會考慮平板因為要做埋文書野 (係我錯, 加返落 title 先)
sena168 發表於 2016-6-10 19:00

Windows平版都可以做文書野, 好似 surface 4 pro

via HKEPC Reader for Android

母親用請用砌機。隨非你包hardware/system support.(註:做家族lT)

Windows平版都可以做文書野, 好似 surface 4 pro

via HKEPC Reader for Android
FabreKC 發表於 2016-6-10 19:35

係喎, 師兄唔講, 都唔記得有 Surface Pro
不過唔平喎, 同埋 Surface Pro 可唔可以插住電長開?

母親用請用砌機。隨非你包hardware/system support.(註:做家族lT)
skywolf08 發表於 2016-6-10 19:58

做o左十幾年家族 lT
同埋我老豆好多 support 識自己跟返, 係佢搞唔掂先會搵我, 所以砌機無咩問題

係喎, 師兄唔講, 都唔記得有 Surface Pro
不過唔平喎, 同埋 Surface Pro 可唔可以插住電長開? ...
sena168 發表於 2016-6-10 20:19

可以
想平咪買大陸平版
不過之後lenovo,ms都出新機,可以再觀察

駛咩surface pro
每個牌子都有幾部notebook有touch mon
例如lenovo yoga

事關單買個touch mon都唔平, 你一係考慮買返AIO