舊機UPGRADE,求意見~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``

CPU:E8400
MB:P5K/EPU
POWER: Delta gps-350da-100a
RAM:DDR2 1GB*2
DISPLAY:廢卡

而家想換
1.RAM
上網見MB可以行雙通道 DDR2 1200(O.C.)/1066/800/667 MHz
我只可以用1066?
如果用DDR2 1200 就要O.C?
2GB*2夠唔夠用?定要換夠4GB*2??

2.DISPLAY
因為唔換POWER,有咩DISPLAY推薦打機?開到中效就OK.
如果用6PIN電顯卡,會唔會唔夠推?

唔該各位.

你塊主板寫住最高支援8GB,唔知支唔支援到單條4GB。
DDR2全新好唔抵,你搵下二手。我唔建議再投資太多落DDR2,你真係想升級部機的話,就買條二手DDR2 2GB算,4GB RAM用黎上網打機都叫做夠。

顯示卡方面可以考慮GTX750Ti 2GB,大約$800-900,唔洗6 pin。張卡就夠你打機行中效,只係你粒CPU可能會bottleneck。

換過個底版,轉第隻cpu 同用ddr3 ram 啦
而家ddr3 ram 平

剛剛為同一部這配置的電腦更新。只是加了Ssd和用gt750就好好玩了。。。

cpu , 板, RAM , 一次過換
一條8G RAM 攪掂

你塊主板寫住最高支援8GB,唔知支唔支援到單條4GB。
DDR2全新好唔抵,你搵下二手。我唔建議再投資太多落DDR ...
leave 發表於 2016-6-12 21:05

我諗住DISPLAY都買張2手算
有冇D配合到我CPU,唔好浪費張GTX950TI  
GTS250 / GTS450得唔得?

我諗住DISPLAY都買張2手算
有冇D配合到我CPU,唔好浪費張GTX950TI  
GTS250 / GTS450得唔得? ...
pokemon7410 發表於 2016-6-12 22:59

買二手都好,你部舊機確實唔值得投資太多。
你講個兩張都OK。不過二手卡可遇不可求,你見二手區有邊件價錢合適就可以買,無謂等特定型號。打機開唔開到中效就睇你打咩機。如果你玩番同張卡年代對應既game,咁都開到中效既。

我唔知你個火牛有幾多個6 pin,買卡果陣最好留意下。你個火牛Watt數偏低,推舊款高階卡可能唔夠力。

買二手都好,你部舊機確實唔值得投資太多。
你講個兩張都OK。不過二手卡可遇不可求,你見二手區有邊件價錢 ...
leave 發表於 2016-6-13 07:06

好.感謝