[老爺機]AMD A8-5600K升級一問

本身用緊:
CPU:  AMD A8-5600K
底板:  ASUS F2A85M
RAM: Kingston 8GB ram
Display: GTX650
P/S:  Antec 450W

我自己加左個ADATA SSD裝Windows,
問題1:
唔換板仲可以點升級?

問題2:
換板點換法?(Budget ~2k)

如果唔換板就可以買RX480,450W都夠做。
換板得2K就唔建議換,要換就轉Intel

回覆 1# 星星together

換display的話RX480最好要換埋牛
同埋等非公版...
公版的話要睇a記driver更新完用電方面點先好制....

如果唔換板就可以買RX480,450W都夠做。
換板得2K就唔建議換,要換就轉Intel
pk9856123 發表於 2016-7-2 23:58

我有做過Research, 想問下關於CPU野,
因為FM2 socket換AMD A10-6800K係咪唔會快好多?

回覆  星星together

換display的話RX480最好要換埋牛
同埋等非公版...
公版的話要睇a記driver更新完 ...
tatgor 發表於 2016-7-3 00:04

咁買牛個陣預大個watt數係咪一定穩陣?

咁買牛個陣預大個watt數係咪一定穩陣?
星星together 發表於 2016-7-3 00:09

一來你本身隻都用左一定年數
二來買隻新牛, 唔使話買好大(當然有貨o既買大D咪買大D囉...
RX480 450W都夠做
但如你唔係玩RX480, 轉n記1070 /1080
咁就要再上喇...

一來你本身隻都用左一定年數
二來買隻新牛, 唔使話買好大(當然有貨o既買大D咪買大D囉...
RX480 450W ...
tatgor 發表於 2016-7-3 00:32

唔該tatgor,
同埋再想問下關於CPU野,
因為FM2 socket換AMD A10-6800K係咪唔會快好多?

回覆 7# 星星together

唔會快, 5600K 超下佢好過

換顯卡好D

回覆  星星together

唔會快, 5600K 超下佢好過

換顯卡好D
KYWERO 發表於 2016-7-3 08:00

其實本身打機都唔開高階
張650打overwatch夠有突, 換邊張最平可以開高階?
同埋load pc game以外的program會laglag地, 係咪關cpu事

回覆 9# 星星together

LAG 機我都唔知點解, 我本人是等RX 480 4G 非公