砌 HTPC 前有野想問

黎緊想砌部HTPC 睇4K

以我所知 intel skylake 內顯已經可以硬解4k H.265.. 但唔係隻隻板都有 HDMI 2.0 (即係output唔到 60p)
而N卡 950同960 都可以硬解4k H.265 ,重有埋 HDMI 2.0

想問下...如果我一定要解到 4K 60p , 係唔係只要張 GTX 950/960 就得? CPU 係咪用返上一代 or AMD都可以??

thanks

有d底板有built in HDMI 2.0, 例如gigabyte 有不過問左代理話無黎,skylake內顯試過好多高bitrate既4k hevc用唔到硬解,純睇片加張950/960就夠,不過都要睇埋你部咩4k電視咯

有d底板有built in HDMI 2.0, 例如gigabyte 有不過問左代理話無黎,skylake內顯試過好多高bitrate既4k hevc ...
bbgirl223 發表於 2016-7-4 20:41

唔該晒!
另外想問呢,有咩htpc case可以落到 asus 張 gtx 950 mini ? 我見官網寫佢係support itx case但係我睇過silver stone ml05 又唔夠高比佢插入去...

唔該晒!
另外想問呢,有咩htpc case可以落到 asus 張 gtx 950 mini ? 我見官網寫佢係support itx c ...
calvinchichi 發表於 2016-7-4 21:00

好多HTPC機箱特別係橫放既都會好矮身,所以買display card千奇唔好買咁高既,或者你買itx既機箱會好d,有好多itx機箱設計左放又長又大既卡都得,唔係既話插張公板既卡都頂蓋
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2
留意尾二張圖

好多HTPC機箱特別係橫放既都會好矮身,所以買display card千奇唔好買咁高既,或者你買itx既機箱會好d,有好 ...
bbgirl223 發表於 2016-7-4 21:26

原來師兄都岩岩砌完部htpc
可唔可以分享下你個list同case?
咁即係用唔到sliverstone 既箱啦,等我岩岩重出左ssp睇實物
咁又會唔會有張support到咁既size,又有hdmi 2.0...

又想請教下師兄有咩itx 機箱介紹...最好橫放

原來師兄都岩岩砌完部htpc
可唔可以分享下你個list同case?
咁即係用唔到sliverstone 既箱啦, ...
calvinchichi 發表於 2016-7-4 22:17

我個HTPC list怪怪地架
CPU Intel I7-6700K
MB Gigabyte Z170X gaming 5
SSD Samsung 950 PRO x 2 (RAID 0) OS用
Ram Corsair 8G DDR4-3000 x 4
LG Blu-ray ROM
Nvidia GTX-1070 FE
Antec TP-550W
Zalman HD-135 Case
無Harddisk
播片經nas同bt片

我個HTPC list怪怪地架
CPU Intel I7-6700K
MB Gigabyte Z170X gaming 5
SSD Samsung 950 PRO x 2 (RA ...
bbgirl223 發表於 2016-7-4 22:27

搞唔掂...好多機箱太高...
想問返,skylake 解高bitrate 係解唔到定lag??
即係行60p都唔得?

好似話解到8bit既4k片,10bit既解唔到
變左用軟解會好lag.
用itx機箱都唔好買太矮果d,而家出既顯卡非公板既全部都好高!