中四學生用機, 希望各位高手比下建議

唔太打機,  求耐用呢個組合可以嗎? 底板用邊隻牌子b150好 ?
最梗要耐用,普通上網, 10小時長開,少打機, 剪下短片, PS一般相
Intel 2 Cores 4 Threads Core i3-6100 Skylake (3.7GHz,3M Cache,LGA 1151,14nm)    $849

ASRock B150M-HDV B150,DDR4,LGA1151,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX          $575
ASUS 華碩 B150M-K B150,DDR4,LGA 1151,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B             $600
MSI 微星 B150M PRO-VD B150,DDR4,LGA 1151,DVI,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX     $530
底板用邊隻牌子b150好 ?

ADATA Premier DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram AD4U2133W8G15-R  X 2             $500
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD                                                        $449
ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD  7mm        $575

以上ok ? 耐用嗎?
錢不多, 想花3千頭買到.. 希望各位高手比下建議

中學生? 有三個選擇, 一係RPI, 一係ASRock QC5000-ITX/PH之類或A88X+A10-7870K先.

你份清單, 單以CPU部份不符合耐用要求.

如果你仍然指明要INTEL, 必定超額.

呢條LIST 無火牛, 無機箱!?
想耐用, 火牛小心買, 唔好買D 易出事牌子啊.
最簡單你同去睇下其他師兄出的LIST, 你見到來來去去都係果幾個牌子, 照單執藥咁買就無死了.
其實底版牌子都差唔多, 來來去去又係果幾個, 無話邊個一股獨大, 一定唔壞的.
當然貴D, suppose 就用料靚D,  但講野係500蚊(底階)對比2000蚊(高階)的價位,
同一個階級的話, 因為間間廠都係CUT cost, 幾實個個都差唔多.....

利申: 其實咩牌子都有幾會壞, 壞左即係唔耐用啦, 唔好因為達唔到你要求來插我啊.....

Intel 2 Cores 4 Threads Core i3-6100 Skylake (3.7GHz,3M Cache,LGA 1151,14nm)    $849
MSI 微星 B150M PRO-VDH B150,DDR4,LGA 1151,HDMI,DVI,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $600
KLEVV Value DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram IM48GU48N21-FFFHM0UAC00 $260
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD $317
Plextor 256GB PX-256M7VC M7V Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 $520
ANTEC VPF450 AN-PS-VPF-450 450W 80Plus Bronze火牛 $378
Case $200

Total: $3124

出住先

中學生? 有三個選擇, 一係RPI, 一係ASRock QC5000-ITX/PH之類或A88X+A10-7870K先.

你份清單, 單以CPU部份 ...
polarhei 發表於 2016-7-11 16:27

痴線。。。點解中學生唔可以用好啲嘅電腦 執下相剪下片打下lol都要掛 RPI做功課都唔得啦
利申:中學生

痴線。。。點解中學生唔可以用好啲嘅電腦 執下相剪下片打下lol都要掛 RPI做功課都唔得啦:cry ...
PIIIIIG 發表於 2016-7-11 20:52

果位師兄講野(不論文法、內容)一向比較難理解,唔需要太介意

電腦零件呢D野,真係好難講耐唔耐用,你最多買款保養長D既。ASUS好似有D五年保主板都唔係太貴,你可以睇下。
火牛唔需要買太大火數,400W都夠曬(就算你日後升級中階顯示卡都夠),不過就要買好D,唔好平過$0.8/W。

回覆 1# garykwan

唔打機買廠機算了

回覆 3# yuet_wah

火牛打算買coolermaster 450w 左右,未諗。 買I3係大個仔後可換i5, i7。用住內顯。MSI 微星 好似幾好, RAM / SSD ADATA ok嗎?

回覆 7# leave

其它hd ssd ram 有冇牌子介紹?