入門X99砌機list 求意見

打算升級上X99 暫定用:
i7 6800K oc 4.2~4.4G
Asus Strix X99
G.Skill DDR4 3400 16G x 2
EVGA P2 750W Power supply
Fractal Design R5 Titanuim Windows

顯咭用返本來張 EVGA SSC 970 定放左佢上EVGA FTW 或 Asus Strix 1070 ?
CPU散熱用風冷 Noctua D15 或 U14S;  定一體水 Corsair H115i 好?
SSD 本來有 Sandisk Extreme Pro 480G, 好冇上就出的 Samsung Pro 960 ?

1070快過970好多
CPU D15//H115I都得, 睇你想玩風定水, 風冷會擋到RAM(LED)
SSD呢D有錢咪上埋, 但你原本粒SSD都唔弱, 不如用黎上1080, 或者1070SLI

X99超RAM比較難, 特別係16G單條, 聽講現時所有16G都係雙面RAM, 更加難超, 8G會比16G易超D, 單面比雙面易上高頻

1070快過970好多
CPU D15//H115I都得, 睇你想玩風定水, 風冷會擋到RAM(LED)
SSD呢D有錢咪上埋, 但你原本粒S ...
1112311123 發表於 2016-9-23 19:44

唔會用有led ram啦,我諗都o係用風冷算。
1070 好似有d鑊氣,都係睇定d先。

唔會用有led ram啦,我諗都o係用風冷算。
1070 好似有d鑊氣,都係睇定d先。 ...
java2 發表於 2016-9-24 14:08

1070唯一既鑊氣就係Micron VRAM, 不過今代卡都唔超得多, 所以唔太大影響
不過你有970都可以用住等新卡
我本身冇卡用就買左張1070用住等下代卡, 呢代1070可以去到980ti咁上下水平, 新卡3000千左右我覺得抵玩

但用d 討論話未必關Micron VRAM, 所以都係睇定d .

1070唯一既鑊氣就係Micron VRAM, 不過今代卡都唔超得多, 所以唔太大影響
不過你有970都可以用住等新卡
我 ...
tomatofung 發表於 2016-9-24 15:57

但用d 討論話未必關Micron VRAM, 所以都係睇定d .
java2 發表於 2016-9-24 19:49

咁就真係唔太清楚, 唔急用就睇定d先, 你唔係玩咩大作既話970夠你頂到下一代, 再唔係收張980ti 2手

咁就真係唔太清楚, 唔急用就睇定d先, 你唔係玩咩大作既話970夠你頂到下一代, 再唔係收張980ti 2手 ...
tomatofung 發表於 2016-9-24 19:53

的確我平時打舊作都仲應付到,用左咁耐又冇鑊氣,都係睇定d 先

用970等新卡啦

d15s 啦我都係用佢 oc 4.3 負載最高85
本來係買c記 vled 3000 8gb x 4 但沒貨...
最後平平地玩著 2400...
上個月我組的新機和你差不多!
6800k
strix x99
ad ssd 240gb
k佬 2400 8gb x 4
藍寶 rx480 8g
fd r5 ww
lg 34uc98

我打機只玩wow...
用來剪片轉檔睇片多 所以d卡夠用就算,過幾年再換吧!!

用970等新卡啦
rreeww2222 發表於 2016-9-27 13:30