X99 求推介........

諗住用 6800K OC 去 4G
RAM 64GB or 128GB 未決定...
板就 perfer 牙石... 係咪未有 USB 3.1 gen2 ?
邊塊 onboard audio 有 Dolby Live? 因為用緊 Turtlebeach 800 又話 virtual 7.1 要有 DDL 先得...

display 卡用緊 GTX1080, 之後可能會加 PCIe SSD
仲有張 SoundBlaster Z PCIe soundcard....
唔識點樣分乜野 PCI lane...

求推介板同埋 RAM....
感謝....

如果對PCIe lane冇概念
建議畀多千幾買6900K,40條lane就唔怕啦
(yes i am devil)

(yes i am devil) ...
yjfoeg 發表於 2016-9-29 15:33

師兄,但係我對銀紙有概念.....

(yes i am devil) ...
yjfoeg 發表於 2016-9-29 15:33

6850K都有40啦好似

64 gb.. 128gb.. ram.. 師兄你其實係咪買iphone買太多 :D

要咁多ram做乜?

你唔超RAM咪2133買夠8條16G打爆佢, 你想超RAM買兩條8G好啦, 4條8G行標稱速度應該冇問題

64 gb.. 128gb.. ram.. 師兄你其實係咪買iphone買太多 :D

要咁多ram做乜?
cheong06 發表於 2016-9-29 16:00

X99 唔打爆有 d 對唔住自己咁

我而家 32GB 都成日唔夠 RAM....

你唔超RAM咪2133買夠8條16G打爆佢, 你想超RAM買兩條8G好啦, 4條8G行標稱速度應該冇問題 ...
1112311123 發表於 2016-9-29 19:51

應該唔超 RAM 啦...

2400 打爆都有問題?

應該唔超 RAM 啦...

2400 打爆都有問題?
issachar 發表於 2016-9-29 20:05

2400應該都冇問題, 試下CHECK底板官網個LIST
超唔超睇你自己用途, 你可以買3200MHZ C14降頻降時序降電壓落2133

2400應該都冇問題, 試下CHECK底板官網個LIST
超唔超睇你自己用途, 你可以買3200MHZ C14降頻降時序降電壓落 ...
1112311123 發表於 2016-9-29 22:31

係咪月經題冇人答呢....

我連揀邊塊板都未決定到... 諗住聽日去出機