其實workstation係咪只係一部普通電腦?

叫workstation係咪只係想扮晒專業野賣貴d?好似hp Z420果d咁

我自己砌機用Xeon同Quadro砌其實係咪一樣?

砌機同廠機比較?
are u o_?

但hp workstation個選項之多,同砌機的自由度幾乎一樣

要講既話
圖書館借書果啲機都係叫workstation 噶

更何況Quadro 係for你玩3DMax果啲繪圖既
都係叫Workstation
又唔係特別pro既,你自己custom一部都得架
始終都係一部電腦,睇用途效能叫名

你做到既,砌一部super computer都吹你唔漲
btw廠機不嬲貴 (?)

歷史上 unix / mainframe 系統 user 駁住既係 terminal
workstation 係 wintel 推出家用 personal computer 之後針對商用辦公室推出既名詞
好似係

歷史上 unix / mainframe 系統 user 駁住既係 terminal
workstation 係 wintel 推出家用 personal compute ...
winstercafe 發表於 2016-10-10 10:12

Workstation通常CPU / GPU個運算能力會比一般電腦高, 主要做D剪片/繪圖嘅工作

Workstation通常CPU / GPU個運算能力會比一般電腦高, 主要做D剪片/繪圖嘅工作
Advanced Ivan 發表於 2016-10-14 09:46

應該唔包GPU

Advanced Ivan 發表於 2016-10-14 09:46

咦,好明顯 IT 呢一行真係好闊
嚮唔同 industry 已經可以有唔同理解
我嚮公司理解既 workstation 係文書機
前面所講應該係 academic 定義
而你係 creative industry 既用法

咦,好明顯 IT 呢一行真係好闊
嚮唔同 industry 已經可以有唔同理解
我嚮公司理解既 workstation 係文書 ...
winstercafe 發表於 2016-10-14 15:47

其實當年CE嘅Computer Study有教.....
Wiki亦都係咁寫...
Workstations offered higher performance than mainstream personal computers, especially with respect to CPU and graphics, memory capacity, and multitasking capability.

應該唔包GPU
望月小妖 發表於 2016-10-14 09:53

當然包......
宜家一般PC個CPU processing power已經好強, PC同Workstation個界線越來越模糊
但GPU power依然明顯, 斷估唔會有人砌部Titan X 4way SLI, 然後以為佢係PC做文書掛