5年前舊機升級,想請問支唔支援SSD

舊機SPEC:
CPU: Intel core i3 2125@3.30GHz
MB:ASUS P8H61-M PRO
RAM:8GB DDR3-667
DISPLAY:ATI Radeon HD 5670

電腦主要用來上網,文書,睇下片
衣家基本上夠用,除左覺得有少少慢
想升級,如果裝個新SSD想行WINDOWS
效能會否有顯著提升?
定係升級黎都係嘥氣,不如直接換新機?
望解答~THANKS

換SSD 都OK.

舊機SPEC:
CPU: Intel core i3
MB:ASUS P8H61-M PRO
RAM:8GB DDR3-667
DISPLAY:ATI Radeon HD 5670

電腦 ...
mashing 發表於 2016-10-23 23:46

Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 SSD
Samsung 850 EVO SSD 250GB
呢兩隻我部舊機裝唔裝到?
另外兩隻邊隻好?

Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 SSD
Samsung 850 EVO SSD 250GB
呢兩隻我部舊機裝唔裝到?
另外兩隻邊 ...
mashing 發表於 2016-10-24 01:06

如果只係上網,文書,睇下片, 加隻SSD就搞掂
sata ssd正常唔會裝唔到
呢兩隻都唔錯, 我個人偏好Crucial, 同埋都抵玩d, 兩隻差成舊水

回覆 4# tomatofung

明白,其實WINDOWS 裝係SSD,舊HD 要黎BT會唔會拖慢部機好多?

回覆  tomatofung

明白,其實WINDOWS 裝係SSD,舊HD 要黎BT會唔會拖慢部機好多? ...
mashing 發表於 2016-10-24 10:39

買隻 5年保 SSD 做 C drive 裝OS + BT啦!壞咗換過隻
舊HDD 做 D drive 專心做純 data