$4000 for CPU、MB、RAM

部行緊i5 2500K 既PC開始頂唔住......
超頻5年, 到上年開始CPU長期高負載、底版唔記得南橋定北橋成日過百度.......
使用上無問題, 只是對比公司用緊既i5 4590 8gb ram明顯慢幾截
SSD、HDD、火牛、GTX titan 可以用返

求4千銀內 CPU+MB+RAM 建議
夠唔夠買i7+32gb RAM?
可以唔使超頻, 希望底板入BIOS 可以快D(而家塊MSI Z68 G45 Gen3 開機入BIOS 成半分鐘......)

HK$4000 i7 + 32gb ram就點都玩唔到超頻, 除非收2手

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-6700 Skylake (3.4GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 2265       

ASUS 華碩 B150M-A/M.2 B150,DDR4,LGA 1151,USB Type-C,M.2 Socket,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 625       

Crucial DDR4 2133MHz 16GB (1x16GB) Ram CT16G4DFD8213        HK$ 645         x2

總數:        HK$ 4180

如果用i5 超上4.5G
係咪都同i7 6700 差好遠?

kennyleunghk 發表於 2016-10-28 17:52

呢個當然,4c4t無得同4c8t比較

kennyleunghk 發表於 2016-10-28 17:52

打機方面現有既game可能差唔多
https://m.youtube.com/watch?v=f9cVxka2fns

但同一時間i7 6700 + b150 同 i5 6600k + z170價錢上都差唔多
所以俾我揀我會揀番i7唔超,唔超又低溫啲,再加上新game愈來愈食cpu,同埋你要做食cpu既工作,4c8t點都有優勢

HK$4000 i7 + 32gb ram就點都玩唔到超頻, 除非收2手

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-6700 Skylake (3.4G ...
tomatofung 發表於 2016-10-28 17:22

搭單問, b150加多兩舊幾水買asus gaming系列或者gigabyte b7值唔值得。有咩好處?

打機方面現有既game可能差唔多

但同一時間i7 6700 + b150 同 i5 6600k + z170價錢上都差唔多
所以俾我 ...
tomatofung 發表於 2016-10-28 21:20

都差成十幾度喎@@

部行緊i5 2500K 既PC開始頂唔住......
超頻5年, 到上年開始CPU長期高負載、底版唔記得南橋定北橋成日過百度 ...
kennyleunghk 發表於 2016-10-28 16:48

使用上無問題, 只是對比公司用緊既i5 4590 8gb ram明顯慢幾截

2500K超左同4590 肯定唔會慢幾截...

搭單問, b150加多兩舊幾水買asus gaming系列或者gigabyte b7值唔值得。有咩好處? ...
yan03108367 發表於 2016-10-28 22:39

最主要都係音效靚左,網絡晶片用intel,有光

如果用來打機都值,料係靚d型d相對耐用

Asus比giga實用有usb3.1同type c

兩隻都有細版型號約平一百

最主要都係音效靚左,網絡晶片用intel,有光

如果用來打機都值,料係靚d型d相對耐用

Asus比giga實用有u ...
lauhihi2002 發表於 2016-10-29 02:58

唔該師兄