求20k list

用途打機
想問幾個問題
6700k+z170係會好過6800k+x99??
係咪可以行到 1080sli?幫助大唔大?
同埋ram係咪2x16好過4x8??

感激各位ching!

6800K
H115i cooler
X99
Titan X Psacal
4x8GB 3200 ram
1TB SSD
850W PSU

爆筆直咪果度減D呢度減D囉 最尾先減CPU同MB

至於 2 way 1080 定 Titan X Pascal
最好自己做research 睇下人地 side by side benchmark comparison
記住數字唔係一切

另外 等得既就等埋 1080 Ti 出先買

用途打機
想問幾個問題
6700k+z170係會好過6800k+x99??
係咪可以行到 1080sli?幫助大唔大?
同埋ram係咪 ...
kitlovehate 發表於 2016-10-31 13:30

打機黎講6700k+z170 係好過 6800k+x99 少少, 但唔多
所以有閒錢既話出6800k無壞, 反正d game愈來愈食CPU
至於sli, 睇你你咩mon, 玩咩game, 同埋對graphic要求, 可以先入一張1080睇下夠唔夠玩先
單卡20k夠出6850k

Fractal Design Define FR-CA-DEFINE-R5-BKO-WIN R5 Titanium Window Blackout Edition (黑色)透明側窗        HK$ 888       

Corsair Hydro Series H115i Liquid CPU Cooler 水冷散熱器        HK$ 1100       

Intel 6 Cores 12 Threads Core i7-6850K (3.6GHz,15M Cache,LGA 2011-3) CPU BOX w/o Fan        HK$ 4640       

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 547       

ASUS 華碩 X99-A II X99,DDR4,LGA 2011-3,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 2700       

CORSAIR RM850X CMPSU-RM850X (Full Modular 全模組) 850W 80Plus Gold Cable Management 火牛        HK$ 1180       

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M4B3000C15R DDR4 3000MHz 32GB Kit (4x8GB) Airflow 連紅色散熱片        HK$ 2100       

<SSD>Samsung 950 Pro M.2 2280 MZ-V5P512BW 512GB PCIe 3.0 x4 NVMe 1.1 SSD 固態硬碟        HK$ 2350 (可以等960 pro, 就黎出)

MSI 微星 GeForce GTX1080 GAMING X 8GB GDDR5 雙風扇顯示卡        HK$ 5100       

總數:        HK$ 20605

個人認為可以等7700k出行z170超超佢+雙1080可以夠玩好耐,不過都係要睇你個MON行咩resolution

打機黎講6700k+z170 係好過 6800k+x99 少少, 但唔多
所以有閒錢既話出6800k無壞, 反正d game愈來愈食CPU
...
tomatofung 發表於 2016-10-31 17:14

sorry ching  因為我以為雙卡就會正過單卡好多
所以想用盡d budget咁姐
我想問可唔可以唔用水冷架??風扇係咪唔夠??

960pro 大約幾時出??因為我愈睇愈心急><

thanks~~~~~

個人認為可以等7700k出行z170超超佢+雙1080可以夠玩好耐,不過都係要睇你個MON行咩resolution ...
pk9856123 發表於 2016-10-31 17:49

7700k大約咩時間出丫ching??
係咪始終長遠計係6800k會好d?

THANKS~~

6800K
H115i cooler
X99
Titan X Psacal
4x8GB 3200 ram
1TB SSD
850W PSU

爆筆直咪果度減D呢度減D囉 最尾 ...
HKJoe 發表於 2016-10-31 14:03

好丫ching~~
想問下牌好大致上其實係咪分別唔會好大架咋??
thanks~~

sorry ching  因為我以為雙卡就會正過單卡好多
所以想用盡d budget咁姐
我想問可唔可以唔用水冷架?? ...
kitlovehate 發表於 2016-10-31 18:29

咁可以轉番6700k/ 6800k 之後轉雙卡
只係想問清楚你用緊咩mon,如果只係1080p,會overkill左根本用唔盡
當然可以唔用水冷,可以用noctua d15
960 pro估計11月,但唔肯定,之前就過十月但仲未有

咁可以轉番6700k/ 6800k 之後轉雙卡
只係想問清楚你用緊咩mon,如果只係1080p,會overkill左根本用唔盡
...
tomatofung 發表於 2016-10-31 19:41

對比起來你會建議6850k單卡定6800k雙卡丫ching~~~
我用緊d普通千幾蚊既mon架咋><
11月喇啵XD

對比起來你會建議6850k單卡定6800k雙卡丫ching~~~
我用緊d普通千幾蚊既mon架咋><
11月喇啵XD ...
kitlovehate 發表於 2016-10-31 20:55

普通千幾蚊mon應該都係1080p 60hz? 係既話一張1080已經夠晒
我個人係比較著重CPU, 因為CPU進步得比較慢, 一粒好既夠你用好多年
二黎升級CPU一轉就成套CPU + RAM + MB轉好麻煩, 寧願一步到位用耐d
其實你會唔會諗留d budget換隻靚d既mon?