請問黎個配套點樣?

ASUS H170 PRO GAMING
INTEL(R) CORE(TM) I5-6500 CPU @ 3.20GHZ  3.20GHZ
ASUS GEFORCE GTX 1070
RAM 32GB
ADATA SP550
GAMEMAX GP550

我要合一部電腦、做圖像、影片、打機、上網大量分頁
以上係黃金佢推介既零件,請問對我既需求夠唔夠用?

INTEL(R) CORE(TM) I5-6500 CPU @ 3.20GHZ  3.20GHZ
RAM 32GB ...
christopherfa 發表於 2016-12-5 23:45

RAM 32GB
ADATA SP550
GAMEMAX GP550

價錢?呢D睇價做人
出1070但係出i5-6500同Adata SP550平價SSD..
整圖整片唔出 HDD 點 Backup,至少都出個 2TB,定你用舊件?
Ram 係 16 x 2?
牛建議出 Antec / FSP

做圖像、影片就上I7啦

RAM 32 ...
tsquare 發表於 2016-12-6 00:23

RAM 8GB x4
HHD 用返舊個隻
咁係咪cpu 要換?
同埋隻牛唔夠力?

做圖像、影片就上I7啦
lau917hk 發表於 2016-12-6 00:27

黃金個員工幫我執架、咁係咪差cpu上返i7 就ok?
同埋其實個低板係咪冇需要用咁貴?
我見好多post 都用幾百蚊底板再上i7
咁我以家咪浪費左錢落底板到?

主板功能夠用就得,因為 4 代後啲 u 都好耐用,除非高級板(供電、電容、散熱用料唔同級數),一般板打機玩到兩年已經好好,所以多數慳板出貴u
當然都要睇擴充性,但ram 8gx4有點伏,16gx2都話之後可以再加
塊板吉住咁多野,長期比電bo住嚟講散熱好重要

SSD ADATA SP550 240GB?
550係消耗品,多數平價list先出,早年好多貨尾,雖然都用得吓,但480GB就唔多建議
除非閣下玩好多高階FPS game,或者想平價出高容量SSD...

主板功能夠用就得,因為 4 代後啲 u 都好耐用,除非高級板(供電、電容、散熱用料唔同級數),一般板打機玩到 ...
tsquare 發表於 2016-12-6 01:52

係呀., SSD 240GB, 散熱方便應該唔係問題., 有11把風扇. 上3前3下3後2, 粒CPU都有加外置風扇
咁我塊板咪俾人呃左-.-?
寧願用塊板既錢出粒I7...

照咁睇., 我現在既硬件... 要改D乜野先發到最高效能?

RAM 8GB x4
HHD 用返舊個隻
咁係咪cpu 要換?
同埋隻牛唔夠力?
christopherfa 發表於 2016-12-6 00:27

舊果隻即係?幾大GB?
隻牛我無用過,似係amazon雜牌,幫你睇咗吓,輸出叫正常,低耗時幾靜,高耗時會叫
用1070但玩奇怪牌子牛有點危險,不過一切都係睇錢

舊果隻即係?幾大GB?
隻牛我無用過,似係amazon雜牌,幫你睇咗吓,輸出叫正常,低耗時幾靜,高耗時會叫 ...
tsquare 發表於 2016-12-6 02:03

插左兩隻舊既HHD, 每隻 1TB

舊果隻即係?幾大GB?
隻牛我無用過,似係amazon雜牌,幫你睇咗吓,輸出叫正常,低耗時幾靜,高耗時會叫
...
tsquare 發表於 2016-12-6 02:03

因為我唔識>< 係黃金D人幫我執.. 我同佢講我預算12000蚊..
點知佢俾塊咁貴既底板我把鬼-.-
咁我手頭上現有既野.. 要點樣更改先做到最高效能??