新手$6-7k 砌機求評

MB: Asus B150i Pro Gaming/wifi/Aura (捒佢原因係無位放atx機箱,但係又想要齊"M.2, Type C, Wifi, bluetooth". 另外,都有留意好多人介紹既B150M-A/M.2,但係佢就無wifi, bluetooth,雖然佢有pci-e位可以加咭,但係見pci-e啲asusu wifi,bluetooth card都幾百蚊,即係加埋張wifi card就平唔過B150i Pro gaming/wifi/aura.但係張B150i Pro Gaming/wifi/Aura,又好似無插位將來加card....所以想聽吓各位意見.

CPU: 仲未決定應該買i-7 6700定係i5-6500,我知第7代CPU下個月出,其實都可以等下個月先砌. 應唔應該等下個月出新u?到時出咗應該出第7代,定係出第6代(因為會平少少)?

RAM:  KLEVV Value Series DDR4 2133mhz 8GB x2 (捒呢個,因為見好多人介紹呢隻)

SSD: Intel SSD 600p Series M.2 2280 256GB (用佢嚟裝windows 10為主,都係見好多人介紹呢隻)

HHD: Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 (捒呢個因為想要隻大HDD嚟放嘢)

Power Supply: Super Flower SF-600P14XE (捒呢個因為見出面有個post,好多師兄話super flower性格比高)

Display Card: 諗住用住on-board先,遲啲先買,暫時未有打機需求,但有啲身痕遲啲玩VR,到時先買display card.  初步都有研究過吓,但係應該唔會4,5千蚊買張display card, 見MSI RX480 8GB 或者 RX470 8GB,好似平過NVIDIA啲1070,1080好多. MSI RX470,480又寫VR Ready,係咪正常都夠玩VR?定係唔好買AMD,買1060好過? Mon暫時打算等埋video card 遲啲先買. 另外,有諗過將來玩雙Mon,或3 Mon,見MSI RX470果啲有2 x HDMI, 2 x Display Port, 會唔會好用過其它咭好似通常得1個HDMI out.?

Case: 因為位置所限(不能高過38cm),去過腦場睇過,好多平箱都唔合眼緣,又或者好貴. 於是上淘寶搵過吓,有隻m-ATX箱叫"德國AW309",好似幾吸引,捒佢原因係矮過38cm,有隔塵網,裝到16cm cpu散熱,短過30cm  display card又裝得落,同埋有側透.

CPU fan: 諗緊hyper 212 led,又或者有師兄介紹既中國版T400i

O/S: Windows 10 (同事介紹yahoo拍賣買oem windows 10 pro,見佢$330,想問有無伏?),腦場果啲8百幾,如果無伏,都會考慮試吓

希望各位幫吓眼,同比吓意見,最近10幾年都係用notebook或者lenovo廠機,今次打算自己落手砌 (已經睇咗好多youtube片,希望夠用.

要用就砌啦, Kabylake說穿了就係Skylake升頻版, 兼要食炒價, 可以唔駛等

多數有WIFI嘅都係ITX版, 但唔知你又要想加咩卡, 依家啲版嘅功能好齊下, 除左顯卡, 或者有特別用途嘅卡, 都唔會點用到PCIE....

CPU最好用I7, 依家I5玩大作都開始唔太夠用, 你遲啲打機點都要I7 4核

至於CASE, 下面呢啲係腦場有嘅, 點睇?
Silverstone TJ08E, PS07
CM N200

CPU FAN: 仲有剩錢先買, 唔超頻用STOCK FAN都夠散熱

Rx480點同1070/1080比,效能只能同1060比

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

要用就砌啦, Kabylake說穿了就係Skylake升頻版, 兼要食炒價, 可以唔駛等

多數有WIFI嘅都係ITX版, 但唔知你 ...
youarehere 發表於 2016-12-15 02:18

唔該晒師兄寶貴意見

Rx480點同1070/1080比,效能只能同1060比

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
alanpang88 發表於 2016-12-15 16:15

如果唔想比咁多錢買1070,1080.  1060其實會唔會好差?

KLEVV 係某壇推薦,另外係因為永久保,宜家最已經唔係佢
Super Flower SF-600P14XE 多數係壞牛時出的性價比選擇,用料響宜家的市場並非優良,贏在設計上,新機建議出啲更有保證的
yahoo拍賣,腦場都有賣oem,跟安裝碟,可先網上搵搵再去腦場睇吓

KLEVV 係某壇推薦,另外係因為永久保,宜家最快已經唔係佢
Super Flower SF-600P14XE 多數係壞牛時出的性價 ...
tsquare 發表於 2016-12-16 03:35

唔該晒先

想問你有無牛推介? 我見另外好多師兄介紹antec,有無咩型號介紹,我呢個case,大約需要買幾多Watt?

我未睇到你個完整list
就咁估下限出500W,畢竟啲牛推推吓只會愈推愈老化,呢個火數選擇得FSP> Silverstone> Super Flower,Antec無選擇,得次1級的選擇,唔建議
550W 首推 ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛        HK$ 549,之後就 FSP FSP-RA-550S RAIDER SILVER 550W 80Plus Silver 火牛        HK$ 460,最後就係姑媽
不過點揀都係睇spec,樓主可以聽吓其他師兄推介

OEM版window係用死一部機度,拍賣網買真係要小心D!

oem去腦場買啦,唔掂都有得換,價錢又唔係差好多,無必要摶拍賣網