**求~$3500 日常用機 高性價比list

砌機用途:
日常用, 文書, YouTube 同打下機 (Left 4 dead, sims, Team fortress個啲)

Budget:
$3500左右
本身有張msi r9 290x 4gb顯示卡(朋友唔要), 所以應該可以唔使買

依家部電腦已經由07年用到依家 (仲係WINXP, Dual core 年代)
曾經壞過顯示卡 換左張cheap 野之後又用多兩年
上年開始發覺電腦開始越嚟越唔順
開機要10分鐘先load到順
上網又唔可以開咁多tab
YouTube 睇片最多只睇到720, 連1080都睇唔到
見佢捱左咁耐, 都係時候比佢退休

Hard disk 希望起碼有1TB以上
Ram 用呢個價係咪只可做到8GB?

另外想問電腦用SSD裝OS係咪真係快好多? 因為未用過, 又唔知會唔會好快打柴
同埋依家砌機係唔係唔包Windows同Office, 要另外買?

小弟本身對電腦唔熟, 希望各位師兄比啲意見
Thanks all!!

正版OS/ OFFICE一直都係要另買
I3 CPU同8GB RAM已經夠你以上用途, 你玩果啲都唔係大食game黎
日後如果唔夠, 你亦可以再換U/加RAM
SSD真係會快好多, 開機load野都快一截, 用過就好難番轉頭

Intel 2 Cores 4 Threads Core i3-6100 Skylake (3.7GHz,3M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 816
MSI 微星 B150M BAZOOKA PLUS B150,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B WHITE LED (第四代軍規料件)
價錢: HK$ 665
Crucial DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram CT8G4DFS8213
價錢: HK$ 345
Intel SSD 600p Series M.2 2280 256GB SSDPEKKW256G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟
價錢: HK$ 660
Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD
價錢: HK$ 297
FSP FSP-RA-550S RAIDER SILVER 550W 80Plus Silver 火牛
價錢: HK$ 460
COOLER MASTER N200 (NSE-200A-KKN1) Advanced USB3.0 * 2 (黑色) 中直立式機殼
價錢: HK$ 330

總數: HK$ 3573

腦場2手厰機, below 2000

呢個價要犧牲好多野,又或者多1k筆直先可以上 Win10
建議玩Win7 oem,但腦場係唔會幫裝,呢方面你要爬吓文,都可以pm我問吓
Office???用 Google Office 吧 Gmail -> Google Drive 有齊晒,都可以玩埋PDF果啲
btw 你果張卡聽聞比較食電,呢方面問問其他師兄吧

未計 Win7 oem $200(大約) Total         HK$ 3746
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6500 Skylake (3.2GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1453
MSI 微星 H110M PRO-VH H110,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 450
Crucial DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram CT8G4DFS8213        HK$ 345
<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm        HK$ 585
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 316
ANTEC VPF450 AN-PS-VPF-450 450W 80Plus Bronze火牛        HK$ 378
ANTEC VSK3000B-U3 (黑色) Micro ATX Tower Case        HK$ 219

真係性價比到盡,如果真係唔夠筆直,建議後加WD Blue 1TB,用住 SSD 果 275 GB先
張咭你自己度吓長度,個箱好似支援到31cm,記憶中應該有幾cm空間,不過都係自己睇睇穩陣

腦場2手厰機, below 2000
valentino3 發表於 2016-12-24 02:55

暫時唔會考慮二手了

正版OS/ OFFICE一直都係要另買
I3 CPU同8GB RAM已經夠你以上用途, 你玩果啲都唔係大食game黎
日後如果唔夠, ...
youarehere 發表於 2016-12-24 01:50

多謝師兄, 其實我相信遲早起碼都要16GB
諗緊應唔應該加少少錢買條16GB先, 遲D如果再升先買多條加夠32GB
Thank you!!

呢個價要犧牲好多野,又或者多1k筆直先可以上 Win10
建議玩Win7 oem,但腦場係唔會幫裝,呢方面你要爬吓文 ...
tsquare 發表於 2016-12-24 04:27

多謝師兄, 其實我都知明白呢個價係有少少難搞
所以應該都會加多少少錢
如果暫時只可以加RAM/用另一塊好少少既底版, 師兄覺得邊樣會好D?

另外張Display card check左的確係比較熱同食電
應該要用好D既風扇抽風先搞得掂

最後Windows 方面應該都會用oem版 (慳返唔少), 依家仲上網爬緊文, 請問師兄依家可以係邊度買呢d OEM? Yahoo好似唔多覺有咁...

Thank you!!

多謝師兄, 其實我相信遲早起碼都要16GB
諗緊應唔應該加少少錢買條16GB先, 遲D如果再升先買多條加夠32GB
T ...
denswap 發表於 2016-12-25 03:16

所以應該都會加多少少錢
如果暫時只可以加RAM/用另一塊好少少既底版, 師兄覺得邊樣會好D?
└> 升咗板先,Ram有錢幾時都加得,第時先換板所有野重新嚟過,等多排Ram個價仲會回落,板最多平多十蚊廿蚊,平平哋可選擇升呢排,4條Ram槽仲有ASUS信仰
ASUS 華碩 B150M-A/M.2 B150,DDR4,LGA 1151,USB Type-C,M.2 Socket,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 620

另外張Display card check左的確係比較熱同食電
應該要用好D既風扇抽風先搞得掂
└> 其實你要考慮PSU供電先,散熱跟個2~3扇的機箱,執好個箱啲扇都OK的

最後Windows 方面應該都會用oem版 (慳返唔少), 依家仲上網爬緊文, 請問師兄依家可以係邊度買呢d OEM? Yahoo好似唔多覺有咁...
└> pm plx

Thank you!!
└> Welcome

所以應該都會加多少少錢
如果暫時只可以加RAM/用另一塊好少 ...
tsquare 發表於 2016-12-25 07:34

底板我應該會用你講個隻ASUS
但PSU方面上網睇人講290x應該要上到550-600w先夠, 請問師兄有冇推介?

另外, 如果日後加RAM, 係咪要買返同一牌子型號?

唔該晒你!!

回覆 8# denswap

買550W都差唔多
加RAM唔駛理牌子型號, 中意下次加條16GB都用得到

回覆  denswap

買550W都差唔多
加RAM唔駛理牌子型號, 中意下次加條16GB都用得到 ...
youarehere 發表於 2016-12-25 14:23

原來係咁, Thanks!!