求電腦升級list~~~唔該曬

小弟電腦大概就係咁樣
硬碟係ssd+hdd好夠用唔洗加

近排玩黑色沙漠發現要將效能論到中到低先順小小
開世界地圖都係lag到爆。
所以想升級下部機
預算大約4~5千度
以下係黑色沙漠既推薦配備:
ntel Core i5
8GB RAM
nVIDIA GTX 970
AMD RX 480

希望係可以將效能調到最高都唔lag
同埋可以玩理其它較高需求既online game
ps.我有ps4,所以電腦只玩online game ,唔玩單機game戰地1果D。

最後小弟祝各位師兄恭喜發財,身體健康,財源廣進,大吉大利。
唔該曬師兄們
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ASUS華碩 ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB GDDR5 OC Edition 三風扇顯示卡(DI-E1070X8) $3490
KLEVV Value DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram IM38GU48C16-999HB0U6A00 $430
Cooler Master V650 (Modular 模組) 650W 80Plus Gold Cable Management 火牛(RS-650-AFBA-G1-UK) $790

ASUS華碩 ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB GDDR5 OC Edition 三風扇顯示卡(DI-E1070X8) $3490
KLEVV Valu ...
PX8584 發表於 2017-1-30 17:27

因為我本人用電腦只係用黎打下機上下網睇下電影.....對其它應用無研究。
我上網睇返你俾果個
SUS華碩 ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB GDDR5 OC Edition 三風扇顯示卡
係'''超頻版''',我個人認知上超頻係將果個硬體overlord

師兄,我想問下呢,果個超頻版顯示卡係點用架?佢裝落部機度就已經係超頻模式?要係電腦調教左先係?
如果長用超頻模式係咪會對張卡有好大損傷?
而且我用黎打下online gmae  有超頻需要咩?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我宜加用緊部機同你幾乎一樣
搭單問下
RAM 8GB唔夠用咩?
同埋如果換1060/480
或者換1070(有d肉赤)
i5 3470同埋520W火牛夠唔夠推?

回覆 1# Daniel.ng.hk

要開全高既話4-5千應該做唔到喎,宜家開地圖都lag,入城應該lag爆

回覆  Daniel.ng.hk

要開全高既話4-5千應該做唔到喎,宜家開地圖都lag,入城應該lag爆 ...
鋼練 發表於 2017-1-30 22:14

我都唔知點解,尋日玩果陣開大地圖真係lag到爆,其它係城就lag lag地,
但係今日玩返只係lag 下lag下,開地圖反而都好左好多

如果換
display(可以移民)
+8G DDR3 ram(玩唔到新片版)

一係換U+ram+ display
or
一係直上250/270+ddr4+cpu

因為我本人用電腦只係用黎打下機上下網睇下電影.....對其它應用無研究。
我上網睇返你俾果個
SUS華碩 ROG ...
Daniel.ng.hk 發表於 2017-1-30 20:25

唔關玩唔玩ONLINE GAME事,只要係3D game,display既效能就係關鍵,你部機對比GAME既配置要求,就喺張display唔得,其他建議唔洗換。
display本身會包括個超頻程式,但如果你無研究唔講究,買張GTX1070就算唔超頻版,依家既大作一定夠你開高效甚至超高效。
換件唔洗諗住,換display先!

一般ONLINE GAME都唔會太食畫質
其實我都好耐冇玩 可能句野唔係太適合
不過如果短期內唔換清D既MON唔洗去到GTX 1070
1080P打機GTX1060/RX480都夠玩所有GAME 最高/高效
話就話5000夠BUDGET  但唔需要就冇謂洗盡

超頻對卡冇損傷  除非你亂加電壓先有機會傷到張卡
唔超頻個個能力只係廠商確保張卡可以正常運行
包括整個陣既公差 等等
所以唔超頻唔會用得盡張卡
至於會唔會OVERKILL  用1070已經OVERKILL左 超頻更加會OVERKILL

Zotac 索泰 GeForce GTX1070 MINI 8GB GDDR5 雙風扇顯示卡 (ZT-P10700K-10M) (Card Length 210mm)        HK$ 2970
ADATA Premier DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram AD3U1600W8G11-R        HK$ 370
換顯卡, 加條RAM. 攪掂