砌機FOR畫圖軟件

主要用來RUN 3DSMAX同ZBRUSH(用來畫3D模組ONLY),有無咩位唔夠行軟件/可以汁平D?
請大家比下意見。

CPU: Intel Core i7-6700
MB: MSI Z270 GAMING PRO CARBON
RAM: CORSAIR DDR4 CMK16GX4M2B3000C15(4x8GB)
GPU: GF-GTX1060-6GB/OC/DF
SSD: Crucial MX300 275GB
Power Supply: Corsair RM650x
CPU Cooler: Corsair H100i V2
HDD: HGST Travelstar 1TB

CPU應該出6700K/7700K, 因為即使唔超頻, 本身個頻率已比6700(3.7G vs 4G/4.2G)
散熱方面, 如果唔會大超特超, 就唔需要用到H100I, 買隻300左右嘅風冷已經夠壓, 例如Tranquillo Rev.4, Hyper 212 LED, 而多出嘅筆直可升級去512G SSD
至於SSD, 同一價位可以揀INTEL 600P, 佢速度更快, 同時又慳位

有錢 當然 有咁勁 出咁勁啦
小弟 一堆老爺機
都只是 I 3 , I 5   16GB  750TI
一樣行得 zbrush , rhino 3dmax

CPU應該出6700K/7700K, 因為即使唔超頻, 本身個頻率已比6700(3.7G vs 4G/4.2G)
散熱方面, 如果唔會大超特超 ...
youarehere 發表於 2017-2-3 21:35

明白,可以參考一下,謝謝

有錢 當然 有咁勁 出咁勁啦
小弟 一堆老爺機
都只是 I 3 , I 5   16GB  750TI
一樣行得 zbrush , rhino 3d ...
士碌架 發表於 2017-2-3 22:02

係咩,所以我想問下有過來人們,個軟件要咩配置先RUN得OK。
因為我E條LIST係參考佢上年部zbrush專用機
http://www.dospara.co.jp/5shoppi ... mc=5689&sn=2156

係咩,所以我想問下有過來人們,個軟件要咩配置先RUN得OK。
因為我E條LIST係參考佢上年部zbrus ...
chan901kiwa 發表於 2017-2-3 23:14

呢類畫圖軟件, 不論ZBRUSH/ADOBE/AUTODESK, 最重要都係睇三樣野: CPU, RAM, DISK速度
望下官網個SPEC, ZBRUSH唔似ADOBE/AUTODESK果堆有埋GPU加速, 可集中出果3樣
https://pixologic.com/zbrush/system/

BTW 其實你BUDGET大約係?

BTW 其實你BUDGET大約係?
youarehere 發表於 2017-2-3 23:42

其實我想7000-9000左右GE,有得平當然平啦,不過我參考佢部專用機根本無可能
如果為左平 行唔好個軟件,又係得不嘗失

其實我想7000-9000左右GE,有得平當然平啦,不過我參考佢部專用機根本無可能
如果為左平  ...
chan901kiwa 發表於 2017-2-4 00:04

你POST果個LIST都要10K, 仲未計機箱...

如果為左平  ...
chan901kiwa 發表於 2017-2-4 00:04

小弟係 珠寶行業
主要係 用rhino 和 zbrush 出 stl
3D 打印出樹脂脫蠟
我的用途 件貨唔會好大
cpu 唔洗好快  但ram 一定要夠  16G 起
display 用 750 ti  己夠