文書, 4K

文書, 睇戲, 唔打機

要求:
silverstone ml08 (或同類, 唔闊過100mm. ml08: 87mm)
唔洗打機, 16/32g ram, 128g ssd + 原有1TB HD, 外置usb blue ray
on board wifi
i5/i7 沒大concern.

target lg 27" 4k mon.(唔計)
5000 執唔執到?
求師兄俾list

回覆 1# kelvin_129
用一條16GB先有升級空間,因為ITX板得兩條DIMM
256GB比128GB唔係貴好多姐
G4560 已經同i3差唔多了

Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Dual Core G4560 Kaby Lake (3.5GHz,3M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝        HK$ 432       
MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B        HK$ 975       
Crucial DDR4 2133MHz 16GB (1x16GB) Ram CT16G4DFD8213        HK$ 790       
Intel SSD 600p Series M.2 2280 256GB SSDPEKKW256G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟        HK$ 680       
SilverStone SFX 系列 ST30SF 300W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛        HK$ 300       
SilverStone 米羅系列 ML08B w/0 handle Mini-ITX CASE 薄型家庭劇院型機殼        HK$ 559       
總數:        HK$ 3736

回覆  kelvin_129
G4560 已經同i ...
iwinson 發表於 2017-2-10 16:31

- 300w 牛夠用? (通常長開唔熄)
- 我沒理解錯, 呢隻箱唔用dvd rom, 係咪可以兩隻SSD 一隻HD?
- 如果用i5, ram 分兩條8g 貴幾多?

PS: 本身用緊i5-3330 / asrock b75m r2.0 / 4g x 2 ram / antec eco450w / segate 1TB / lite on DVD
沒用了吧?

感謝師兄

PS: 本身用緊i5-3330 / asrock b75m r2.0 / 4g x 2 ram / antec eco450w
沒用了吧?
kelvin_129 發表於 2017-2-10 22:52

砌新機為左升級定係需要多一部機?

砌新機為左升級定係需要多一部機?
leave 發表於 2017-2-10 22:57

坦白說...
後悔三, 四年前買左silverstone rl01bw, 而家覺得好大
(因為擺係芒後)
或者同我唔用電腦打機 / 沒太多卡需要加上去? 有關? (藉口)

想要細, 主要都係買靚芒, 駁PS4, youtube, blue ray, MS office, 上網, 睇美劇....罷了

坦白說...
後悔三, 四年前買左silverstone rl01bw, 而家覺得好大
(因為擺係芒後)
或者同我唔用電腦打機 / ...
kelvin_129 發表於 2017-2-10 23:04

我當年都係買左大機箱,宜家好想轉細箱,不過因為有顯卡、音效卡、多隻HDD,真係轉唔到。

我當年都係買左大機箱,宜家好想轉細箱,不過因為有顯卡、音效卡、多隻HDD,真係轉唔到。 ...
leave 發表於 2017-2-10 23:11

我諗我唔用電腦打機已經慳左好多位&錢係顯卡了
所以先想轉細, 同埋二SSD + 一HD 已經好夠我

不過唔係好識執/將錢放係邊part

MSI Z270I GAMING PRO CARBON AC
呢塊野雖然貴左少少
但好似幾堅? 有埋光纖聲, 音效卡都慳番?

回覆  kelvin_129
G4560 已經同i ...
iwinson 發表於 2017-2-10 16:31

想請教ching,如果我想用INWIN機箱,佢內置的火牛(150W)夠力嗎?

想請教ching,如果我想用INWIN機箱,佢內置的火牛(150W)夠力嗎?
cenaroy 發表於 2017-2-12 01:42

夠力,因為冇顯示卡或者K版CPU