求10k剪片機

平時會用capture咭錄起電視節目,之後用會聲會影cut開一段段,再加返啲字幕
我爬過少少文,希望各位ching俾啲意見
因為幫朋友砌,唔用淘寶貨,thx

CPU
i7-7700k 4C8T 4.2GHz
i7-6800 6C12T 3.2GHz
E5-2620V4 8C16T 2.1GHz

Ram
16/32?

SSD
Intel 600p 512GB

Graphic card
對於剪片其實重要嗎?

另外剪完啲片會放啲NAS度share,但有啲user話睇片會塞
有無更好嘅方法share啲片?

望各位ching解答

平時會用capture咭錄起電視節目,之後用會聲會影cut開一段段,再加返啲字幕
我爬過少少文,希望各位ching俾 ...
timmyyau03 發表於 2017-2-7 16:28

高清片?  節目本身已包含字幕?  手人自己加字幕?

我爬過少少文,希望各位ching俾 ...
timmyyau03 發表於 2017-2-7 16:28

我會咁砌,品牌睇你喜好啦。
i7-7700K 4.2GHz CPU
H270/Z270 mobo
32G DDR4-2133/2400 RAM
Intel 600p 256G M.2 SSD (OS + application)
2TB SATA3 HDD (storage video)
1x PCI-E TV tuner card
550W PS

剪高清電視片,7700K足夠應付有餘。

回覆 2# AC360

係高清片,會再加啲字幕上去

回覆 3# spooky

Thx Ching,display用內置就夠?

回覆  spooky

Thx Ching,display用內置就夠?
timmyyau03 發表於 2017-2-7 19:35

絕對足夠,唔洗花多餘錢係顯示卡。

回覆 6# spooky

收到,thx Ching

睇片塞會唔會係條水管唔夠粗