$1500 求升級建議順序

入window時開始要等好耐,桌面右click重新整理時往往要等15-30秒先顯示到出黎,行軟件都開始唔多順

電腦spec.如上圖,暫時只想到要升級3樣野,SSD,RAM同顯卡,如有其他更值得需要升級,請指教下,如只有$1500,可否提議下升級次序。

用途: 不打機,平時會用AI, PS, autoCAD 同多開網頁睇片或下載1080P片睇  
1. SSD - 依隻底板可以有咩2XXgb SSD可以用?
2. RAM - 如升級可否用DDR4 ram? 定係只能用DDR3 1333mhz或1600mhz? 可否提議下?
3. 顯卡 - 如買獨顯$1000內可以有什麼選擇?

謝謝

要流暢, 加番隻SSD做OS已經好足夠

加RAM對你AI, PS, autoCAD有幫助, 但本身係咪缺先?
RAM要夾底版, 你用緊i5-2400 應該係配番DDR3

回覆 2# max918

師兄意思可以換完SSD,如覺得都係唔順先再換RAM? SSD係咪用Transcend SSD360 256GB比較高CP同穏定?
如果只能換DDR3,想知1333mhz同1600mhz有咩分別? 我塊底板可否用1600mhz?
另外想加顯卡係因為我HDMI連接電視機睇戲時,有時中間會有條線,但之前用電腦有獨顯時冇依個情況,但依家獨顯壞左..想知有冇顯卡$800左右穏定的?

謝謝

回覆  max918

師兄意思可以換完SSD,如覺得都係唔順先再換RAM? SSD係咪用Transcend SSD360 256GB比較高CP ...
yc6666666 發表於 2017/2/16 00:36

Transcend SSD360S 256GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm TS256GSSD360S $660
Sapphire藍寶石 RX460 2GB GDDR5 SA-DCA-RX460-2GD5-OC 雙風扇顯示卡 $770

如果500GB SSD夠用,飛左隻HDD感覺好D,
吾洗等佢轉

中田 Transcend 370 幾抵吓 o.0

覺得你唔係硬件問題, 你試左重裝WINDOWS未?

中田 Transcend 370 幾抵吓 o.0
tsquare 發表於 2017-2-16 14:38

其實Crucial MX300 275GB同Transcend 370S 256GB邊個好D丫? 因為參考你地平時出list好似都係依2隻多,同埋我塊底板應該用唔到Intel SSD 600p 256GB,對嗎?

如果500GB SSD夠用,飛左隻HDD感覺好D,
吾洗等佢轉
powershing 發表於 2017-2-16 12:48

但我想SAVE相,文件,戲果D係HHD到好似安全D,因為如果覺得WIN唔順可隨時重裝,但又唔駛backup晒所有野出黎先?

覺得你唔係硬件問題, 你試左重裝WINDOWS未?
ckarea 發表於 2017-2-16 14:40

未試過丫,不過自從由WIN7升左WIN10後,就覺得佢成日都lag lag地甘,開個網頁都要等5秒左右